Alleen een wachtwoord is niet veilig genoeg meer

Meervoudige authenticatie staat in de belangstelling. Er klinken steeds meer geluiden dat authenticatie op basis van alleen een wachtwoord niet meer voldoende is en dat er een extra authenticatiestap aan toe moet worden gevoegd. Waar komen deze geluiden vandaan? En waarom wordt het nog zo weinig gebruikt? Ik wil jullie in deze blog meenemen in dit probleem, maar ook uitleggen dat traditionele meervoudige authenticatie nog niet het definitieve antwoord is. FIDO2 is de standaard die we meer zouden moeten toepassen.

Het wachtwoord is de zwakste schakel

Heel veel digitale aanvallen richten zich op wachtwoorden. Voor een aanvaller is dat het makkelijkst. Een wachtwoord stelen is heel eenvoudig; je stuurt een paar phishing-e-mails met een link naar een neppe inlogpagina en als je er genoeg hebt verstuurd is er altijd wel iemand die hapt. Als je eenmaal een wachtwoord gestolen hebt, kun je op een netwerk binnendringen en heel veel narigheid aanrichten zonder dat het wordt opgemerkt.

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet ook dat veel datalekken voorkomen hadden kunnen worden als een wachtwoord niet de enige beveiligingslaag was. We zijn dus op een punt beland dat we moeten vaststellen dat het wachtwoord onvoldoende beveiliging biedt.

Phising niet meer het probleem van banken alleen

Phishing was vroeger vooral een probleem voor banken. Vandaag de dag kan iedere organisatie met phishing te maken krijgen. Dat komt omdat banken steeds beter beveiligd zijn, en cybercriminelen andere verdienmodellen hebben gevonden. Op dit moment is ransomware in de mode. Hierbij gijzelen criminelen bestanden door ze te versleutelen en geven ze pas terug als er losgeld is betaald. We zien dat ook deze aanvallers vaak als eerste via een gestolen wachtwoord bij een organisatie binnenkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.
Security by Design concreet gemaakt
Met de komst van de AVG in 2018, is er ook veel aandacht voor de begrippen ‘Privacy by Design’ en ‘Security by Design’. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? In deze blog wil ik graag specifiek ingaan op Security by Design.
Mobile Device Management: MDM, MAM en Windows 10
Vanuit de BIO is het helder dat je een vorm van beheer dient te voeren op apparaten, waaronder mobiele apparaten als telefoons, tablets en laptops. Welke mogelijkheden heb je daar eigenlijk tot je beschikking voor iOS, Android en Windows 10?

Meer recente berichten

Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com
Verder lezen
Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig
Verder lezen
Masterclasses informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuw kabinet: kom met een visie voor een toekomstbestendige digitale infrastructuur
Verder lezen
CBS: Relatief veel datalekken in gezondheidszorg
Verder lezen
Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt
Verder lezen
Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen
Verder lezen
Naar een gemeente met alleen nog veilige wachtwoorden (webinar)
Verder lezen
De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering
Verder lezen
Praktische problemen bij het afknippen van hashes
Verder lezen