Skip to main content

Combineren van data over jeugdhulp en onderwijs, mag dit eigenlijk wel?!

Gemeenten zijn nog te terughoudend. 

Nog te weinig wordt er gebruik gemaakt van datagedreven werken in de combinatie van jeugdhulp en onderwijs. De voornaamste reden hiervoor is de onduidelijkheid als het gaat om privacy van jeugdigen. Een gemiste kans, want het combineren van deze data levert waardevolle nieuwe inzichten op. En dat het noodzakelijk is bleek ook wel uit het evaluatierapport over de wet Passend Onderwijs (mei 2020). De duidelijke conclusie van het onderzoek: er is te weinig afstemming tussen onderwijs en jeugdhulp. Beide beleidsvelden streven naar verbetering voor dezelfde doelgroep en toch wordt er terughoudend gekeken naar het combineren van de data voor deze beleidsvelden. 

Wat kan wel en wat kan niet? 

Tijdens één van onze masterclasses bleek maar weer hoe groot de onduidelijkheid is omtrent het combineren van data. Verschillende gemeenten waren in de veronderstelling dat het juridisch niet mogelijk is om data te combineren. Om deze onduidelijkheid de wereld uit te helpen heeft Van Dam & Oosterbaan een advocaat gevraagd om dit tot op de bodem uit te zoeken; wat mag nu wel en niet en op basis van welke grondslagen mogen we wel of niet data koppelen? Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide juridische memo waarin de do’s en don’ts zijn beschreven. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen