Combineren van data over jeugdhulp en onderwijs, mag dit eigenlijk wel?!

Gemeenten zijn nog te terughoudend. 

Nog te weinig wordt er gebruik gemaakt van datagedreven werken in de combinatie van jeugdhulp en onderwijs. De voornaamste reden hiervoor is de onduidelijkheid als het gaat om privacy van jeugdigen. Een gemiste kans, want het combineren van deze data levert waardevolle nieuwe inzichten op. En dat het noodzakelijk is bleek ook wel uit het evaluatierapport over de wet Passend Onderwijs (mei 2020). De duidelijke conclusie van het onderzoek: er is te weinig afstemming tussen onderwijs en jeugdhulp. Beide beleidsvelden streven naar verbetering voor dezelfde doelgroep en toch wordt er terughoudend gekeken naar het combineren van de data voor deze beleidsvelden. 

Wat kan wel en wat kan niet? 

Tijdens één van onze masterclasses bleek maar weer hoe groot de onduidelijkheid is omtrent het combineren van data. Verschillende gemeenten waren in de veronderstelling dat het juridisch niet mogelijk is om data te combineren. Om deze onduidelijkheid de wereld uit te helpen heeft Van Dam & Oosterbaan een advocaat gevraagd om dit tot op de bodem uit te zoeken; wat mag nu wel en niet en op basis van welke grondslagen mogen we wel of niet data koppelen? Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide juridische memo waarin de do’s en don’ts zijn beschreven. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.
Security by Design concreet gemaakt
Met de komst van de AVG in 2018, is er ook veel aandacht voor de begrippen ‘Privacy by Design’ en ‘Security by Design’. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is het zo belangrijk? In deze blog wil ik graag specifiek ingaan op Security by Design.
Mobile Device Management: MDM, MAM en Windows 10
Vanuit de BIO is het helder dat je een vorm van beheer dient te voeren op apparaten, waaronder mobiele apparaten als telefoons, tablets en laptops. Welke mogelijkheden heb je daar eigenlijk tot je beschikking voor iOS, Android en Windows 10?

Meer recente berichten

Google Analytics krijgt privacy-update, minder cookies nodig
Verder lezen
Masterclasses informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuw kabinet: kom met een visie voor een toekomstbestendige digitale infrastructuur
Verder lezen
CBS: Relatief veel datalekken in gezondheidszorg
Verder lezen
Slagkracht AIVD en MIVD – De wet dwingt, de tijd dringt, de praktijk wringt
Verder lezen
Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen
Verder lezen
Naar een gemeente met alleen nog veilige wachtwoorden (webinar)
Verder lezen
De digitale gemeente: Sleutel ligt in verbinding beleid en uitvoering
Verder lezen
Praktische problemen bij het afknippen van hashes
Verder lezen
Lets talk about hacks – Strategische keuzes rondom cybersecurity
Verder lezen