Webshop Allekabels wist 8 maanden van datahack

Webshop Allekabels in Kerkrade was sinds 23 augustus 2020 op de hoogte van een datahack. Dat meldt directeur Constantijn Souren vrijdag in een mail gericht aan klanten van de webshop. Toen bleek uit intern onderzoek dat er geen aanwijzing was dat gegevens op straat konden belanden.

Met de hack zijn miljoenen wachtwoorden en privégegevens van klanten gekraakt en vervolgens verkocht. Volgens RTL zitten in de gestolen database van Allekabels de gegevens van ongeveer 3,6 miljoen mensen. Het zou gaan om het grootste datalek met wachtwoorden ooit in Nederland.

Intern onderzoek

Een woordvoerder van de directeur laat zaterdag aan L1 weten dat toen het bedrijf lucht kreeg van de hack in augustus vorig jaar, een uitgebreid intern onderzoek heeft plaatsgevonden waaruit bleek dat er geen aanwijzing was dat gegevens op straat konden komen. Dit onderzoek is door interne- en externe deskundigen uitgevoerd.

Melding gemaakt

“Ons bedrijf is op 23 augustus 2020 slachtoffer geworden van een hack door cybercriminelen en heeft daar meteen melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de technologische beveiliging maximaal opgeschroefd. Ondanks het feit dat de wachtwoorden van de klanten zijn versleuteld, werd hedenmorgen in de media melding gemaakt dat er wachtwoorden van klanten zijn gekraakt”, is te lezen in de mail afkomstig van de directeur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen