Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen

Om een datalek door een verlopen domeinnaam zo klein mogelijk te maken, biedt het ministerie van VWS samen met de experts van Stichting Z-CERT een stappenplan. Deze handreiking is gemaakt met en voor zorginstellingen. Aanleiding zijn datalekken bij onder meer 2 jeugdzorginstellingen door een verlopen domeinnaam.

In de handreiking wordt in stappen uitgelegd wat organisaties moeten doen als een domeinnaam wordt afgestoten. Domeinnamen die door de eigenaar niet worden verlengd, komen na 40 dagen automatisch weer vrij. Dan kan de domeinnaam worden geregistreerd door ieder willekeurig persoon. Dat kan datalekken, imagoschade of financiële schade tot gevolg hebben. Mail- en ander dataverkeer wat naar of via het verlopen domein gaat, komt dan immers in handen van derden.

Het stappenplan om dit tegen te gaan bestaat uit een drietal fases. Eerst is er het verkrijgen van inzicht welke domeinnamen er nog zijn, dan is er het maken van afspraken over het behoud van de domeinnamen, en uiteindelijk is er het goed afbouwen van de activiteiten rondom een domeinnaam. Advies is om een domeinnaam nog tenminste 10 jaar vast te houden, met de voorwaarde dat er minstens een jaar geen netwerkverkeer overheen loopt. Dat laatste moet een organisatie dus monitoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen