Stappenplan moet datalek na verlopen domeinnaam voorkomen

Om een datalek door een verlopen domeinnaam zo klein mogelijk te maken, biedt het ministerie van VWS samen met de experts van Stichting Z-CERT een stappenplan. Deze handreiking is gemaakt met en voor zorginstellingen. Aanleiding zijn datalekken bij onder meer 2 jeugdzorginstellingen door een verlopen domeinnaam.

In de handreiking wordt in stappen uitgelegd wat organisaties moeten doen als een domeinnaam wordt afgestoten. Domeinnamen die door de eigenaar niet worden verlengd, komen na 40 dagen automatisch weer vrij. Dan kan de domeinnaam worden geregistreerd door ieder willekeurig persoon. Dat kan datalekken, imagoschade of financiële schade tot gevolg hebben. Mail- en ander dataverkeer wat naar of via het verlopen domein gaat, komt dan immers in handen van derden.

Het stappenplan om dit tegen te gaan bestaat uit een drietal fases. Eerst is er het verkrijgen van inzicht welke domeinnamen er nog zijn, dan is er het maken van afspraken over het behoud van de domeinnamen, en uiteindelijk is er het goed afbouwen van de activiteiten rondom een domeinnaam. Advies is om een domeinnaam nog tenminste 10 jaar vast te houden, met de voorwaarde dat er minstens een jaar geen netwerkverkeer overheen loopt. Dat laatste moet een organisatie dus monitoren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen