Datalek niet tijdig melden is dubbele fout

Het kan iedereen gebeuren, al is het natuurlijk niet fraai: data lekken. Maar áls het gebeurt, is het belangrijk om het datalek binnen 72 uur te melden bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Als een organisatie verzuimt dat te doen, is dat fout op fout. Het kwam een afdeling van een politieke partij op een forse boete te staan.

Iedere keer als een geval van datalekken in de media komt, valt op hoe klungelig de gebeurtenis op zich is. Meestal gaat het om een vergeten datadrager, zoals een usb-stick, een laptop die iemand ergens heeft laten liggen of complete dossiers die per abuis bij het grofvuil worden gezet in plaats van opgehaald door een gespecialiseerd archiefvernietigingsbedrijf. Ook in dit geval is de aanleiding onoplettendheid. Een medewerker van de Overijsselse afdeling van de PVV stuurde een uitnodiging voor een evenement naar 101 geadresseerden, en vermeldde daarbij alle genodigden in de aanhef. Het gevolg: de e-mailadressen waren zichtbaar voor álle ontvangers.

Privacygevoelige informatie gedeeld

Omdat ontvangers van de e-mail kunnen zien wie de andere geadresseerden zijn, wordt daardoor privacygevoelige informatie (tools) gedeeld. Volgens de AP is direct te zien, of eenvoudig te herleiden, wat de identiteit van de andere ontvangers is. Bovendien heeft de afzender hiermee de politieke opvattingen van alle genodigden gedeeld; de mail was namelijk gericht aan ‘vrienden van de PVV’. De politieke opvatting van een persoon is in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) (tools) een bijzonder persoonsgegeven en is extra beschermd. Iemands politieke kleur kan namelijk gevoelig liggen, negatieve gevolgen hebben voor iemands carrière en zelfs aanleiding zijn voor discriminatie.

IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen