Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld

Meer dan een jaar na het begin van de pandemie merken banken, verzekeraars en andere financiële instellingen hoe hun huidige databescherming tekortschiet tegen cloudgebaseerde aanvallen en netwerkstoringen. Zo kosten cloudgebaseerde dreigingen financiële dienstverleners naar schatting 3,4 miljoen euro. Phishing, kwetsbaarheden in de cloud en DNS/DDoS aanvallen worden gezien als meest zorgwekkende bedreigingen voor de toekomst. Datalekken kosten daarnaast steeds meer geld.

Dit blijkt uit onderzoek van Infoblox, gespecialiseerd in cloud-managed netwerkdiensten, onder meer dan 800 IT-professionals uit de financiële dienstverlening wereldwijd. Datalekken vormen een steeds grotere kostenpost voor de sector. 44% van de ondervraagde Europese instellingen noemt datalekken als meest voorkomende aanval. De financiële instellingen die te maken kregen met een datalek rapporteerden een geschat gemiddeld verlies van ongeveer 3,5 miljoen euro per aanval.

Ook netwerkstoringen drijven de kosten op

Netwerkstoringen kostten Europese instellingen gemiddeld 2,6 miljoen euro. De netwerkstoringen hadden in 65% van de gevallen financiële verliezen tot gevolg.

De sector blijft een populair doelwit voor cloudgebaseerde aanvallen. meer dan de helft van alle ondervraagde organisaties (54%) heeft in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een datalek en 49% werd ook nog eens geteisterd door een malware-aanval in de cloud.

Cloud- en netwerkgebaseerde aanvallen

Cloud- en netwerkgebaseerde aanvallen blijven een belangrijke bedreigingsfactor. 1 op de 4 Europese respondenten verwacht de komende 12 maanden te maken te krijgen met een combinatie van phishing, kwetsbaarheden in de cloud (waaronder misconfiguraties) en DNS/DDoS aanvallen.

Netwerkzichtbaarheid zorgt voor verbeterde security-hygiëne. Wereldwijd worden netwerkmonitoring (76%), threat intelligence (64%) en threat hunting (57%) beschouwd als de meest effectieve bestrijdingstactieken tegen deze bedreigingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen