Skip to main content

De topambtenaar die hackers moet weren is geen cyberheld

De topambtenaren die over informatiebeveiliging gaan, weten niet altijd hoe ze informatie moeten beveiligen.

Topambtenaren die vertrouwelijke informatie moeten beveiligen tegen hackers en buitenlandse staten, weten niet altijd welke maatregelen ze daarvoor moeten nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke Auditdienst Rijk waarvoor gesprekken zijn gevoerd met zulke functionarissen.

Het ontbreekt aan een duidelijke lijst met voorschriften: doe dit wel, doe dat niet. Uit de bestaande regels kunnen de verantwoordelijke ambtenaren niet afleiden welke extra maatregelen zij moeten treffen als informatie beter beveiligd moet worden. De regels bieden te weinig aanknopingspunten. “Hier zou nog eens kritisch naar gekeken moeten worden”, schrijft de auditdienst in het onderzoeksrapport over de positie van de ciso.

Ciso staat voor chief information security officer. Het is een titel waarachter je een cyberheld verwacht. Het is een belangrijke functie, want ciso’s moeten ervoor zorgen dat de informatiebeveiliging op orde komt. Sinds vorig jaar heeft het Rijk er één. Ook allerlei gemeenten en overheidsdiensten hebben al ciso’s. Zij moeten ervoor zorgen dat andere managers veilige keuzes maken.

Overlegjes ‘met verwarrende overlegnamen’

Maar dat gaat regelmatig mis. Woensdag meldde deze krant dat tientallen websites van overheidsorganisaties hun cyberrisico’s vergroten door basale veiligheidsprincipes te negeren. Zo is de inlogpagina voor de websitebeheerder door de hele wereld te vinden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen
Overheid vraagt op meer dan 100 manieren toestemming voor volgcookies
Verder lezen