Minder privacyklachten en datalekken in 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft afgelopen jaar minder privacyklachten en datalekken ontvangen. Het aantal klachten daalde met 8 procent, het aantal meldingen van datalekken nam af met 11 procent. Verder legde de toezichthouder zeven boetes op, waarvan er zes niet openbaar zijn gemaakt.

Om deze redenen nam vorig jaar het aantal klachten en datalekken af

De privacywaakhond heeft als taak om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen. Ze controleert of bedrijven die in Nederland actief zijn zich aan de Europese privacyregels houden. Naast een adviserende rol mag de Autoriteit Persoonsgegevens ook handhavend optreden. Organisaties die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) aan hun laars lappen, kunnen op een boete rekenen. Deze kan oplopen tot 20 miljoen euro, of maximaal 4 procent van de wereldwijze omzet, afhankelijk van welk bedrag hoger is.

Burgers die een klacht hebben over een bedrijf die hun privacy schendt, kunnen hiervoor terecht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat gebeurde afgelopen jaar 25.590 keer, zo blijkt uit het jaarverslag van de toezichthouder. Dat is minder vaak dan in 2019, toen de AP 27.854 privacyklachten ontving. Volgens de AP zijn er een aantal verklaringen voor deze daling. Om te beginnen waarschuwt de toezichthouder dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat een klacht behandeld wordt. Mogelijk is dat voor sommigen reden om geen klacht in te dienen. En het telefonisch spreekuur is afgenomen van acht uur naar zes uur per dag.

Ook het aantal meldingen van datalekken nam af. Vorig jaar kwamen er 23.976 datalekmeldingen binnen, een jaar eerder waren dat er nog 26.956. Dat komt naar eigen zeggen omdat incassobureaus minder (postgerelateerde) datalekken hebben gemeld. De meeste lekken zijn afkomstig uit de zorgsector (30 procent), de financiële sector (22 procent) en het openbaar bestuur (22 procent). Bedrijven en organisaties die datalekken structureel te laat melden, zijn door de toezichthouder aangesproken op hun gedrag.

AP deelt zeven boetes uit

In totaal heeft de Autoriteit Persoonsgegevens 2.780 keer een interventie gedaan. Dat houdt in dat de toezichthouder contact opneemt met bedrijven en instanties waarover een privacyklacht binnenkwam. In 2019 deed de privacywaakhond dat 2.082 keer. Vorig jaar startte de Autoriteit Persoonsgegevens 24 onderzoeken en rondde ze er 47 af, waaronder naar proctoring en thuisonderwijs en gezichtsherkenningscamera’s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?
Digitale weerbaarheid verhogen – de basis op orde
De digitalisering gaat snel. Naast voordelen, brengt dit ook nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen met zich mee. De BIO benoemd een aantal processen die je als randvoorwaardelijk zou kunnen bestempelen om je digitale weerbaarheid te verhogen. Welke basisprocessen dit zijn lees je in deze blog.
Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?

Meer recente berichten

Misstanden rond biometrische massasurveillance
Verder lezen
Jeugdzorg Nederland krijgt 7 ton voor verbeteren informatiebeveiliging
Verder lezen
Cybersecurity moet meer gericht zijn op de mens
Verder lezen
Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren
Verder lezen
AP legt UWV een boete van 450.000 euro op
Verder lezen
Speciale cyberunit bij Defensie, maar er mag niets in beeld
Verder lezen
Basismaatregelen cybersecurity zijn goede eerste stap
Verder lezen
Ziggo hoeft downloadergegevens niet af te staan aan Dutch FilmWorks
Verder lezen
Veel slimme technologie juridisch onbruikbaar
Verder lezen
Toezichthouders: Merendeel van vitale organisaties is zich bewust van belang cybersecurity
Verder lezen