Ministerie van Economische Zaken noteert 99 datalekken

Het afgelopen jaar hebben zich in totaal 99 datalekken voorgedaan op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarvan zijn er 10 aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Op het ministerie van Defensie zijn vorig jaar 19 gevallen van ‘lekken en misbruik van informatie’ gemeld, een stuk minder dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Defensie.

Bijna honderd datalekken op het ministerie van EZK

Het ministerie van EZK zegt in 2020 extra aandacht te hebben besteed aan het veilig omgaan met persoonsgegevens en direct aan de bel trekken als het misgaat. Dat heeft ertoe geleid dat er 99 datalekken werden geconstateerd. Over de oorzaak van de lekken wil het ministerie niets kwijt. In 10 gevallen werd melding gedaan bij de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens.

“Dit betekent dat medewerkers begrijpen wat een datalek is en dat het belangrijk is dat ieder datalek wordt gemeld zodat maatregelen kunnen worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen”, zo schrijft het ministerie van EZK in haar jaarverslag. Aan wat voor maatregelen we dan moeten denken, laat het ministerie in het midden.

Het Security Operations Center van de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) en het Datalek Respons Team van het ministerie zeggen dat de bijna honderd datalekken het gevolg zijn van thuiswerken vanwege de coronapandemie. Medewerkers maken hierdoor onbewust fouten. “Doordat medewerkers elkaar minder gemakkelijk vragen even mee te lezen of een document of mail te controleren alvorens het verzonden wordt worden vaker fouten gemaakt”, aldus het ministerie.  Daarbij moet je denken aan het versturen van e-mails met daarin gevoelige informatie naar de verkeerder personen, of het onrechtmatig publiceren van persoonsgegevens op het internet.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat kunnen we leren van gemeente Amersfoort?
Eind mei is het eindrapport van de Rekenkamer Amersfoort naar de bescherming van persoonsgegevens verschenen. Hoe beschermt de gemeente de gegevens van haar inwoners? Hoe doen derden dat? En wat kunnen andere gemeenten leren van Amersfoort?
Privacy: prioriteit of moetje?
Deze week bestond de AVG-privacywet drie jaar. De afgelopen jaren hebben gemeenten hard gewerkt om deze privacywet te implementeren. De grootste frustratie van CISO’s, Privacy Officers en FG’s hierbij, is om de aandacht van bestuurders voor dit onderwerp te krijgen én houden. Want hoe doe je dat?
Met de BIO bezig blijven: hoe lang?
De implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is geen eenvoudige opgave. Waarom wil het niet zo vlotten? Dat staat centraal in deze blog.

Meer recente berichten

Belangen afwegen in de AVG
Verder lezen
Weerbare Digitale Overheid
Verder lezen
Kosten en kansen van ICT in de publieke sector
Verder lezen
Datalekken kosten financieel dienstverleners steeds meer geld
Verder lezen
Hoe ziet de toekomst eruit voor enterprise-encryptie?
Verder lezen
Europees modelcontract data-privacy krijgt update
Verder lezen
Minder privacyklachten en datalekken in 2020
Verder lezen
Nieuwe rol Agentschap Telecom in digitale veiligheid
Verder lezen
Beveiligen kritieke infra moet op identiteitsniveau
Verder lezen
Handreiking voor archiveren van algoritmes gepubliceerd
Verder lezen