Skip to main content

Hoe kun je Zero Trust-beveiliging het beste implementeren?

Bedrijven lopen een groter risico op cyberaanvallen en datalekken nu medewerkers meer op afstand werken dan ooit tevoren. Met name omdat werknemers toegang tot systemen krijgen die buiten het gebruikelijke bedrijfsnetwerk liggen. Uit recent onderzoek van IBM blijkt dat een gemiddelde datalek meer dan $3 miljoen kost. Het is dan ook niet vreemd dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn in de zogenaamde Zero Trust-beveiliging, die de kans op datalekken verkleind. Maar wat is Zero Trust-beveiliging eigenlijk?

Zero Trust-beveiliging

Zero Trust-beveiliging houdt in dat niemand in de organisatie standaard wordt vertrouwd, zowel van binnen als buiten het netwerk niet. Daarom is verificatie overal en van iedereen die toegang wil krijgen tot het netwerk, vereist. Hoewel NIST een blauwdruk voor Zero Trust heeft ontwikkeld, moeten organisaties zich beseffen dat Zero Trust bovenal een mindset is. Ondanks dat identiteitsverificatie een voor de hand liggend advies lijkt, moet je je visie op de beveiliging veranderen en het menselijke element centraal stellen bij het opbouwen van deze vorm van beveiliging. Daarnaast moeten er meetbare doelstellingen gedefinieerd worden en zijn duidelijke bedrijfsprocessen en workflows belangrijk. Onderdeel van Zero Trust-beveiliging is de multi-factorauthenticatie: er is meer dan één bewijsstuk nodig om een gebruiker te verifiëren. Eén wachtwoord is dus niet voldoende om toegang te krijgen. In deze blog geven zes informatiebeveiligingsprofessionals hun mening over Zero Trust-beveiliging en geven zij tips over hoe bedrijven een dergelijke mentaliteit kunnen bereiken.

Haider Iqbal, Business Development Director, Thales

Een positief gevolg van de pandemie is dat de vraag naar werk op afstand en de invoering van Software as a Service (SaaS)-toepassingen is toegenomen. Hierdoor zijn de beperkingen van schaalbare perimeterbeveiliging aan het licht gebracht. Zelfs ondernemingen die te maken hadden met uitdagingen op het gebied van bedrijfscultuur, bij het invoeren van Zero Trust-principes, hebben nu bewijs van de tekortkomingen in de perimeterbeveiliging.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen