Waar gaat de Wet digitale overheid over?

Onze maatschappij digitaliseert steeds verder. Zeker sinds corona regelen we nog meer zaken online dan we al deden. Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat deze nieuwe wet gaat zorgen voor betere bescherming rond digitalisering, maar ook voor betere toegankelijkheid. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?

Wat is het? 

Digitale ontwikkelingen vragen om nieuwe standaarden en regelgeving om de veiligheid en privacy van jouw gegevens te waarborgen. Het wetsvoorstel Wet digitale overheid (Wdo) is daarom gericht op het verbeteren van de digitale toegang (van marktpartijen zoals banken, telefoonbedrijven en ICT-leveranciers), tot dienstverlening voor burgers en bedrijven. De wet kent een lange aanlooptijd en heette oorspronkelijk ‘Wet generieke digitale infrastructuur (GDI)’. Het eerste deel (ook wel tranche genoemd) van het wetsvoorstel gaat over veilig inloggen op online dienstverlening bij de (semi)overheid. Er worden o.a. veiligheidsstandaarden voor elektronisch verkeer verplicht gesteld. Ook geeft het voorstel regels over informatieveiligheid en over de toegang van burgers en bedrijven tot overheidswebsites. In de basis gaat het dus om online toegang:

  1. Wie ben je? (identificatie),
  2. hoe bewijs je dat? (authenticatie) en
  3. wat mag je? (autorisatie).
Verder lezen bij de bron

Nu ook een audio versie beschikbaar

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het NIST CyberSecurity Framework als kans?
Binnen informatiebeveiliging praten we vaak over normen, managementsystemen en frameworks. Zo heb je het NIST Cyber Security Framework, maar hoe verhoudt dat zich tot het ISMS en de BIO? Lees het in onze blog.
Waar gaat de Wet digitale overheid over?
Vorig jaar is het wetsvoorstel voor de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Maar waar gaat deze wet nu precies over? Wanneer gaat de wet (pas) van kracht en wat betekent dit voor jouw gemeentelijke organisatie?
Beleid voor informatiebeveiliging in bredere context
Een informatiebeveiligingsbeleid zou niet uit de lucht moeten komen vallen, maar een logisch gevolg van andere beleid en relevante, actuele ontwikkelingen. Juist die zetten we voor je op rij in deze blog. Handig, toch?

Meer recente berichten

Uitfasering uitgifte publiek vertrouwde webcertificaten PKIoverheid
Verder lezen
Ollongren: Gemeenten onvoldoende bewust van AVG
Verder lezen
Gepubliceerd: Werkdocument Audit Wet politiegegevens voor gemeenten
Verder lezen
Cyberaanvallen kunnen leiden tot een grote ramp
Verder lezen
Dit is wat er met je privégegevens kan gebeuren na een datalek
Verder lezen
Joost de Jong, wethouder Eindhoven: Security is kerntaak
Verder lezen
Investeer in cybersecurity, niet eenmalig maar blijvend
Verder lezen
Zorgverzekeraar CZ verandert werkwijze na onderzoek privacy-autoriteit
Verder lezen
Handreiking Wgs in samenwerking met de AP
Verder lezen
Audio blog: De succesfactoren voor een goede implementatie van informatiebeveiliging
Verder lezen