Bedrijven worstelen al jaren met dezelfde security issues

Bedrijven worstelen al vier jaar lang met dezelfde kwetsbaarheden op het gebied van digitale veiligheid, zo blijkt uit het rapport van Cobalt ‘The State Of Pentesting 2021’. Zo is het voor securityteams nog steeds lastig om securityproblemen te voorkomen en op te lossen. Met name het gebrek aan samenwerking tussen development- en securityteams zou dit aanzienlijk kunnen verbeteren.

Voor het rapport onderzocht Cobalt de gegevens uit 1.602 pentesten in 2020 en interviewde zij 601 bedrijven uit Europa, Azië, Noord- en Zuid Amerika. Bedrijven kunnen nog altijd niet adequaat reageren als er sprake is van cyberdreiging. Hoewel veel bedrijven zich goed beschermen, is adequaat reageren bij 93% een  probleem. Voor bedrijven is het ook niet makkelijk, omdat nieuw cybertalent moeilijk te vinden is. 

Een ander risico is het gebrek aan samenwerking tussen de teams. Veel security- en developmentteams stemmen risico’s niet met elkaar af of werken (7 op de 10 bedrijven) helemaal niet met elkaar samen. Volgens Cobalt is hier veel ruimte voor verbetering. Vooral handmatige processen moeten verbeteren (>50%). Verder kampen teams met een gebrek aan kennis (>50%), is er een tekort aan AppSec tools-integraties (40%), zijn de securityteams te klein waardoor ze moeilijk bijblijven (>38%) en komen KPI’s vaak niet met elkaar overeen (>20%). De meest voorkomende risico’s ontstaan door verkeerde configuraties van de serverbeveiliging (28%) en problemen met cross-site scripting (15,5%).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen