Bedrijven worstelen al jaren met dezelfde security issues

Bedrijven worstelen al vier jaar lang met dezelfde kwetsbaarheden op het gebied van digitale veiligheid, zo blijkt uit het rapport van Cobalt ‘The State Of Pentesting 2021’. Zo is het voor securityteams nog steeds lastig om securityproblemen te voorkomen en op te lossen. Met name het gebrek aan samenwerking tussen development- en securityteams zou dit aanzienlijk kunnen verbeteren.

Voor het rapport onderzocht Cobalt de gegevens uit 1.602 pentesten in 2020 en interviewde zij 601 bedrijven uit Europa, Azië, Noord- en Zuid Amerika. Bedrijven kunnen nog altijd niet adequaat reageren als er sprake is van cyberdreiging. Hoewel veel bedrijven zich goed beschermen, is adequaat reageren bij 93% een  probleem. Voor bedrijven is het ook niet makkelijk, omdat nieuw cybertalent moeilijk te vinden is. 

Een ander risico is het gebrek aan samenwerking tussen de teams. Veel security- en developmentteams stemmen risico’s niet met elkaar af of werken (7 op de 10 bedrijven) helemaal niet met elkaar samen. Volgens Cobalt is hier veel ruimte voor verbetering. Vooral handmatige processen moeten verbeteren (>50%). Verder kampen teams met een gebrek aan kennis (>50%), is er een tekort aan AppSec tools-integraties (40%), zijn de securityteams te klein waardoor ze moeilijk bijblijven (>38%) en komen KPI’s vaak niet met elkaar overeen (>20%). De meest voorkomende risico’s ontstaan door verkeerde configuraties van de serverbeveiliging (28%) en problemen met cross-site scripting (15,5%).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen