Gezichtsherkenning uitgelegd: hoe werkt het wat met privacy?

Meta maakte vorige week bekend dat het niet langer gezichtsherkenning wil toepassen op Facebook. Het bedrijf kreeg ernstige kritiek omdat privacyregels ontbreken. Nu schuift het bedrijf eigen regels naar voren. Maar wat is de rol van de overheid? En hoe werkt gezichtsherkenning?

Gezichtsherkenning en Meta

Afgelopen week kwamen we met het nieuws dat Meta besloten had om te stoppen met de automatische gezichtsherkenningssoftware in Facebook. Vooral het ontbreken van duidelijke en goede privacyregels gaf het bedrijf als een van de hoofdredenen aan. Meta kreeg sterke kritiek van zowel gebruikers als van privacyexperts.

Een dag later kwam Meta echter met de mededeling dat het nog wel doorgaat met de gezichtsherkenningssoftware voor de metaverse, nu echter wel met duidelijke (eigen) regels. Maar hoe werkt gezichtsherkenning?

Verschillende benaderingen

Voordat we de regels over het gebruik van gezichtsherkenningssoftware bespreken, is het handig om eerst te weten wat het is en hoe het precies werkt. En om meteen een kleine disclaimer te plaatsen: er zijn heel veel softwareprogramma s rondom gezichtsherkenning en het is onmogelijk om deze allemaal te bespreken. Onder andere Facebook, IBM, Microsoft, Amazon en nog tal van andere bedrijven hebben namelijk software gemaakt die gezichten kan herkennen. Deze werken allemaal net even anders en daarom leggen we uit waar de werking op neerkomt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Multi party disclosure, hoe zit het precies?
Verder lezen
Uden lekt persoonlijke info in zaak grote grazers Maashorst: zo slecht doorgekrast dat het toch te lezen is
Verder lezen
Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen