VNG-reactie op onderzoeksrapport AP over persoonsgegevens smart cities

Eind juli publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het rapport Bescherming van persoonsgegevens in de ontwikkeling van Nederlandse smart cities. Met dit rapport beoogt de AP duurzame innovatie te stimuleren, waarbij de privacy van betrokken burgers in smart cities is gewaarborgd. De VNG stemt in met deze doelstelling en dat geldt ook voor de waardevolle inzichten die het rapport voor gemeenten oplevert.

De 3 belangrijkste aanbevelingen zijn volgens de VNG:

1) Geef de discussie over ethiek en digitale grondrechten een nadrukkelijke positie bij de inzet van technologie

2) Zorg voor een transparante inzet van technologie, gesteund door helder beleid met concrete doelen

3) Maak daarbij gebruik van een Data Protection Impact Assessment (DPIA) om zicht te houden op de privacyaspecten van een project.

De aanbevelingen noemen ook de noodzaak van interbestuurlijke samenwerking, met name de vertaling van domeinspecifieke wet- en regelgeving in relatie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Over dit onderwerp, alsmede over de andere aanbevelingen, gaat de VNG graag het gesprek aan met de AP, rijksoverheidsorganisaties en andere relevante partijen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen