Veel mis met informatiebeveiliging Eindhoven

Het bestuur is onvoldoende betrokken, tijdens penetratietesten blijkt Eindhoven kwetsbaar en de gemeente begint met risicovolle gegevensverwerkingen zonder dat de impact goed is beoordeeld. De Eindhovense rekenkamercommissie deed onderzoek naar de informatiebeveiliging van de gemeente en is op verschillende fronten kritisch.

Risico

Er is onvoldoende oog voor de bescherming van persoonsgegevens bij de ontwikkeling en hosting van smartcitytoepassingen (denk aan bodycams en druktemeters). Als er risicovolle verwerkingen zijn van persoonsgegevens, moeten gemeenten een zelfbeoordeling uitvoering: de Data Protection Impact Assessments (DPIA s). Eindhoven start met risicovolle verwerking zonder dat die afgerond zijn. (Dit werd in juli aangestipt door de functionaris gegevensbescherming van de gemeente.)

Bestuur onvoldoende betrokken

De wisselwerking tussen bestuur en organisatie is er onvoldoende, concludeert de rekenkamercommissie. Verantwoordelijke functionarissen werken hard, maar ervaren beperkte steun. Medewerkers hebben te weinig mandaat en taken en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk afgebakend. Er is te weinig budget. Het bestuur is onvoldoende betrokken en stuurt te weinig op de thema s informatiebeveiliging en privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen