Kwetsbaarder door achterblijvend privacybeleid

Utrechtse Heuvelrug heeft te weinig aan privacy en gegevensbescherming gewerkt en eerdere aanbevelingen zijn onvoldoende opgevolgd. De gemeente loopt hierdoor een groter risico op het niet naleven van de bescherming van privacy, valt te lezen in een kritisch jaarverslag over 2020. De begroting en risico inschatting schieten tekort, er is onvoldoende sturing vanuit de tweede lijn en de gemeente voldoet niet aan de AVG verantwoordingsverplichtingen.

Meer druk

De komende jaren zullen de audits voor informatiebeveiliging en gegevensbescherming zwaarder worden, waarschuwen de regionale Functionarissen Gegevensbescherming, en de druk vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens zal worden opgevoerd. Er is echter nog geen sprake van een adequate auditsystematiek voor informatiebeveiliging en gegevensbescherming en het ontbreekt de gemeente aan kennis. Interne audit en coordinatie wordt veelal uitbesteed, waardoor er een leerachterstand ontstaat en er weinig zicht is op de mate van compliance.

Niet conform AVG

De gemeente heeft stappen gezet, maar de doelstellingen zijn daarmee echter nog niet verwezenlijkt. De verplichte risicoanalyses middels DPIA s en het toepassen van privacy-by-design zijn bijvoorbeeld nog onvoldoende geimplementeerd in de bedrijfsvoering. Er is een verwerkingsregister met informatie over de verwerkte persoonsgegevens, maar het is onvolledig, niet actueel en niet conform de AVG. De voorgenomen actie uit het plan van aanpak 2021 om het register in beheer te nemen, heeft nog niet geleid tot een actualisatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen