Skip to main content

Security in 2022: cybercriminaliteit professionaliseert verder

Terwijl de securitywereld vooral bezig is met Log4Shell, richten experts hun blik ook vast op 2022. Ook in dat jaar, zeker aan de start, hebben we ongetwijfeld nog met het Log4j drama te maken, maar dat is zeker niet de enige belangrijke dreiging in het vooruitzicht. Experts verwachten dat de markt zich volgend jaar verder professionaliseert en dat dreigingen nog groter worden. AG Connect analyseerde hun voorspellingen en zet de zes belangrijkste vooruitzichten op een rij.

Cybercriminelen professionaliseren verder

Een belangrijke ontwikkeling in 2022 is dat cybercriminelen zich steeds verder professionaliseren, menen onder meer KnowBe4 en CrowdStrike. KnowBe4 spreekt zelfs over de opkomst van de dark economy. Er ontstaat een geformaliseerde dark economy met een aantal fusies en overnames, omdat sommige bendes geld willen verdienen door hun organisatie te verkopen, terwijl anderen willen groeien in capaciteit en bereik.

Ook CrowdStrike voorziet een verdere professionalisering en ziet meer individuele takken van sport ontstaan. De trend van opkomende access brokers gaat zich zeker verder doorzetten, aldus cybersecurity specialist Ronald Pool van CrowdStrike. Deze access brokers verkopen toegang tot bedrijfsnetwerken, wat ook KnowBe4 als een toenemende dreiging ziet. Een van de grootste aanjagers van deze groei is de sterke toename van het aantal ransomware-aanvallen. Dankzij initial access brokers hoeven ransomware-groepen namelijk niet langer zelf in te breken in bedrijfsnetwerken.

Phishing blijft een probleem

Cybercriminelen die wel zelf inbreken in bedrijfsnetwerken, doen dit regelmatig via phishing. Ook in 2022 blijft dit een belangrijke dreiging, menen experts. Zo ziet Jeroen Hentschke, propositie lead security bij Telindus, vooral een probleem in spear phishing, waarbij phishingmails echt op de identiteit van een slachtoffer worden afgestemd. Dergelijke mails worden volgens hem steeds moeilijker te onderscheiden van echte e-mails. Voor komend jaar moeten we als samenleving nog meer alert zijn dan dat we nu al zijn. Als het gaat om bewustzijn kunnen we als bedrijfsleven en als samenleving nog flinke stappen zetten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen