Security in 2022: cybercriminaliteit professionaliseert verder

Terwijl de securitywereld vooral bezig is met Log4Shell, richten experts hun blik ook vast op 2022. Ook in dat jaar, zeker aan de start, hebben we ongetwijfeld nog met het Log4j drama te maken, maar dat is zeker niet de enige belangrijke dreiging in het vooruitzicht. Experts verwachten dat de markt zich volgend jaar verder professionaliseert en dat dreigingen nog groter worden. AG Connect analyseerde hun voorspellingen en zet de zes belangrijkste vooruitzichten op een rij.

Cybercriminelen professionaliseren verder

Een belangrijke ontwikkeling in 2022 is dat cybercriminelen zich steeds verder professionaliseren, menen onder meer KnowBe4 en CrowdStrike. KnowBe4 spreekt zelfs over de opkomst van de dark economy. Er ontstaat een geformaliseerde dark economy met een aantal fusies en overnames, omdat sommige bendes geld willen verdienen door hun organisatie te verkopen, terwijl anderen willen groeien in capaciteit en bereik.

Ook CrowdStrike voorziet een verdere professionalisering en ziet meer individuele takken van sport ontstaan. De trend van opkomende access brokers gaat zich zeker verder doorzetten, aldus cybersecurity specialist Ronald Pool van CrowdStrike. Deze access brokers verkopen toegang tot bedrijfsnetwerken, wat ook KnowBe4 als een toenemende dreiging ziet. Een van de grootste aanjagers van deze groei is de sterke toename van het aantal ransomware-aanvallen. Dankzij initial access brokers hoeven ransomware-groepen namelijk niet langer zelf in te breken in bedrijfsnetwerken.

Phishing blijft een probleem

Cybercriminelen die wel zelf inbreken in bedrijfsnetwerken, doen dit regelmatig via phishing. Ook in 2022 blijft dit een belangrijke dreiging, menen experts. Zo ziet Jeroen Hentschke, propositie lead security bij Telindus, vooral een probleem in spear phishing, waarbij phishingmails echt op de identiteit van een slachtoffer worden afgestemd. Dergelijke mails worden volgens hem steeds moeilijker te onderscheiden van echte e-mails. Voor komend jaar moeten we als samenleving nog meer alert zijn dan dat we nu al zijn. Als het gaat om bewustzijn kunnen we als bedrijfsleven en als samenleving nog flinke stappen zetten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen