Skip to main content

Drie pijlers voor cybersecurity: waar moeten IT professionals op letten?

Ransomware is een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit waar organisaties tegenwoordig mee te maken krijgen. Iedere elf seconden wordt een nieuw bedrijf slachtoffer van ransomware. In 2022 zal het aantal aanvallen alleen nog maar toenemen.

Je zou dus denken dat bedrijven op scherp staan wat betreft hun beveiliging. Maar niets is minder waar. Bijna een kwart van de bedrijven in Belgie (23 procent) blijkt geen protocollen te hebben klaarliggen in geval van datalekken. Bedrijven moeten dus alerter worden op vlak van cybersecurity. Maar op welk gebied kunnen ze het meeste uit hun investeringen halen? Waar kunnen ze zich verbeteren? En aan welke drie pijlers van cybersecurity moeten ze extra aandacht besteden?

Pijler 1: Security automation en Artificial Intelligence

De voortdurende ontwikkeling van digitale transformatie vormt de basis voor cyberbeveiligingsdreigingen. Handmatige procedures om deze dreigingen te bestrijden, kosten veel tijd en zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, opleiding en nauwkeurigheid van het personeel. Machine Learning (ML) en andere technieken op het gebied van Artificial Intelligence (AI) maken het mogelijk om bepaalde securitytaken te automatiseren, zoals het opsporen van en reageren op cyberaanvallen. Denk aan een Security Operations Center (SOC), waar 24/7 dreigingen worden gemonitord en incidenten worden gekwalificeerd. Security automation en AI elimineren zoveel mogelijk menselijke fouten, verminderen kosten doordat er minder middelen nodig zijn, en verhogen de efficientie. Belangrijk hierbij is dat je prioriteit toekent aan de taken die je wilt automatiseren. Een risicoanalyse, inclusief automatiseringsanalyse, kan hierbij zeer nuttig zijn. Daarnaast is het belangrijk om alles te blijven testen, zodat de beste kwaliteit gehanteerd wordt, en altijd een plan B te hebben voor als je huidige plan toch niet volledig aan de beoogde eisen kan voldoen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen
Overheid vraagt op meer dan 100 manieren toestemming voor volgcookies
Verder lezen