Skip to main content

Publicatie rapport 74 over automated OSINT door de AIVD en de MIVD

De CTIVD heeft onderzoek verricht naar automated OSINT door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). Automated OSINT betreft het geautomatiseerd verzamelen van gegevens uit voor een ieder toegankelijke informatiebronnen met behulp van specialistische software of webapplicaties (tools). Deze tools bevatten zoekfuncties en netwerkanalysefuncties, waarbij een grote diversiteit aan bronnen op een gebruikersvriendelijke manier kan worden geraadpleegd. Het uit het onderzoek voortvloeiende toezichtsrapport nr. 74 is gepubliceerd op 8 februari 2022. Bij het rapport is een persbericht opgesteld.

In een zoekslag zijn tot wel honderden bronnen tegelijkertijd te raadplegen, waaronder locatiegegevens van de mobiele apparaten waar personen en gelekte gegevens van gebruikers van sociale mediadiensten. De resultaten kunnen vervolgens door de tools worden gevisualiseerd. Private bedrijven kunnen de datasets samenvoegen als een raadpleegbare bron (een samengestelde dataset) met soms wel miljarden gegevens. 

OSINT is nadrukkelijk niet meer alleen het naslaan van telefoonboeken of zoeken van gegevens op internet via een zoekmachine. De huidige praktijk van automated OSINT brengt een ernstiger privacy inbreuk met zich mee dan is voorzien bij de totstandkoming van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.
Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.

Meer recente berichten

Hackers versnellen hun aanvallen door inzet AI
Verder lezen
Banken willen live inzicht in telefoongegevens van klanten
Verder lezen
Gratis apps in de klas? Weet wat je weggeeft
Verder lezen
Gemeenten kiezen voor veilig AI platform
Verder lezen
Gelderland leert zich te beschermen tijdens online activiteiten
Verder lezen
Organisaties fel tegen privacyschending door overheidsdiensten: Dit is massasurveillance
Verder lezen
Kan de Nederlandse overheid online informatie wissen zoals in de VS?
Verder lezen
Comply or explain is geen buut vrij
Verder lezen
AIVD: opgepakte werknemer ASML had contact met Russische geheime dienst
Verder lezen
Private ai, en hoe je privacygevoelige informatie binnen de bedrijfsmuren houdt
Verder lezen