Skip to main content

De beste cybersecurity is onzichtbaar

Organisaties moeten hun totale omgeving maximaal beveiligen zonder daarbij het gebruiksgemak te belemmeren. De tijd is voorbij dat bij de ontwikkeling van digitale tools pas in laatste instantie wordt nagedacht over het beveiligingsluik. Security by design is de nieuwe norm. Bij alles wat we ontwikkelen moet security een aandachtspunt zijn, van het eerste bouwblok tot het allerlaatste.

En dat geldt ook na de ontwikkelingsfase: bij het onderhoud of bij latere toevoegingen van nieuwe functionaliteiten moet security top of mind zijn, zegt Peter Debasse, Group Information Risk Officer bij KBC. Hij is van bij de oprichting ook betrokken bij de Cyber Security Coalition, een sector overschrijdende gemeenschap met spelers uit de academische wereld, openbare instanties en de private sector. Het doel? De Belgische cyberveiligheid weerbaarder maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Meer dan 120 organisaties zijn actief lid.

De massale verschuiving naar thuiswerk de voorbije twee jaar heeft het belang van cyberbeveiliging extra in de verf gezet. Bedrijven die botsten op hun datacapaciteit zochten hun toevloed tot de cloud. Organisaties met een goed beveiligd VPN-systeem merkten dat hun versleutelde tunnel verzadigd raakte toen de hele organisatie plots thuis werkte.

En medewerkers voelden meer dan ooit de noodzaak om ook met hun eigen smartphone, tablet of laptop hun werkmail te lezen of het samenwerkingsplatform van de onderneming te raadplegen. Dat zijn allemaal uitdagingen met rechtstreekse gevolgen voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Er is geen gouden maatregel die ondernemingen beschermt tegen cybercriminelen. Cybersecurity is een samenspel van een reeks maatregelen en aandachtspunten die organisaties voor ogen moeten houden, zegt Debasse.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen