De beste cybersecurity is onzichtbaar

Organisaties moeten hun totale omgeving maximaal beveiligen zonder daarbij het gebruiksgemak te belemmeren. De tijd is voorbij dat bij de ontwikkeling van digitale tools pas in laatste instantie wordt nagedacht over het beveiligingsluik. Security by design is de nieuwe norm. Bij alles wat we ontwikkelen moet security een aandachtspunt zijn, van het eerste bouwblok tot het allerlaatste.

En dat geldt ook na de ontwikkelingsfase: bij het onderhoud of bij latere toevoegingen van nieuwe functionaliteiten moet security top of mind zijn, zegt Peter Debasse, Group Information Risk Officer bij KBC. Hij is van bij de oprichting ook betrokken bij de Cyber Security Coalition, een sector overschrijdende gemeenschap met spelers uit de academische wereld, openbare instanties en de private sector. Het doel? De Belgische cyberveiligheid weerbaarder maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Meer dan 120 organisaties zijn actief lid.

De massale verschuiving naar thuiswerk de voorbije twee jaar heeft het belang van cyberbeveiliging extra in de verf gezet. Bedrijven die botsten op hun datacapaciteit zochten hun toevloed tot de cloud. Organisaties met een goed beveiligd VPN-systeem merkten dat hun versleutelde tunnel verzadigd raakte toen de hele organisatie plots thuis werkte.

En medewerkers voelden meer dan ooit de noodzaak om ook met hun eigen smartphone, tablet of laptop hun werkmail te lezen of het samenwerkingsplatform van de onderneming te raadplegen. Dat zijn allemaal uitdagingen met rechtstreekse gevolgen voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Er is geen gouden maatregel die ondernemingen beschermt tegen cybercriminelen. Cybersecurity is een samenspel van een reeks maatregelen en aandachtspunten die organisaties voor ogen moeten houden, zegt Debasse.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen