Onderzoek: nagenoeg alle websites schenden AVG met cookietoestemming

Nagenoeg alle websites schenden de AVG met de manier waarop ze cookies plaatsen of hier toestemming voor vragen, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Zurich op basis van onderzoek naar dertigduizend websites. Maar liefst 94,7 procent van deze websites gaat de fout in. De onderzoekers hebben de browser extensie CookieBlock ontwikkeld die cookies verwijdert die zonder toestemming van de gebruiker zijn geplaatst.

Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig tot negentig procent van de websites cookies gebruikt voor het tracken van gebruikers. Trackingcookies mogen onder de AVG alleen met toestemming van de gebruiker worden geplaatst. Minder dan de helft van de websites zou echter een cookiebanner tonen en zelfs wanneer die wel wordt getoond maken sites zich schuldig aan overtredingen.

Zo stellen de onderzoekers dat de meeste websites zich niet aan de opt-in vereiste houden en een meerderheid stelt dat de gebruiker toestemming geeft, ook al heeft de gebruiker nog geen actie ondernomen of cookies weigert. Verder is meer dan de helft van de cookiebanners zo ontworpen dat gebruikers alle cookies accepteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen
Zo bereid je je voor op Russische cyberaanval
Verder lezen
Privacy gebruikers van sommige zelfhulpapps onder de maat
Verder lezen
Ambitieus plan voor Europees patientendossier
Verder lezen
DTC waarschuwt ruim 300 keer voor kwetsbare Atlassian Confluence systemen
Verder lezen
IT bedrijf niet aansprakelijk voor gevolgen ransomware
Verder lezen
Zorgen om privacy werknemers bij wet Werken waar je wilt
Verder lezen
Inperking privacy door cyberwet legitiem
Verder lezen
Risico op verwarring tijdens cybercrises door wetsvoorstel
Verder lezen