Skip to main content

Onderzoek: nagenoeg alle websites schenden AVG met cookietoestemming

Nagenoeg alle websites schenden de AVG met de manier waarop ze cookies plaatsen of hier toestemming voor vragen, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Zurich op basis van onderzoek naar dertigduizend websites. Maar liefst 94,7 procent van deze websites gaat de fout in. De onderzoekers hebben de browser extensie CookieBlock ontwikkeld die cookies verwijdert die zonder toestemming van de gebruiker zijn geplaatst.

Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig tot negentig procent van de websites cookies gebruikt voor het tracken van gebruikers. Trackingcookies mogen onder de AVG alleen met toestemming van de gebruiker worden geplaatst. Minder dan de helft van de websites zou echter een cookiebanner tonen en zelfs wanneer die wel wordt getoond maken sites zich schuldig aan overtredingen.

Zo stellen de onderzoekers dat de meeste websites zich niet aan de opt-in vereiste houden en een meerderheid stelt dat de gebruiker toestemming geeft, ook al heeft de gebruiker nog geen actie ondernomen of cookies weigert. Verder is meer dan de helft van de cookiebanners zo ontworpen dat gebruikers alle cookies accepteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen