Onderzoek: nagenoeg alle websites schenden AVG met cookietoestemming

Nagenoeg alle websites schenden de AVG met de manier waarop ze cookies plaatsen of hier toestemming voor vragen, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Zurich op basis van onderzoek naar dertigduizend websites. Maar liefst 94,7 procent van deze websites gaat de fout in. De onderzoekers hebben de browser extensie CookieBlock ontwikkeld die cookies verwijdert die zonder toestemming van de gebruiker zijn geplaatst.

Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig tot negentig procent van de websites cookies gebruikt voor het tracken van gebruikers. Trackingcookies mogen onder de AVG alleen met toestemming van de gebruiker worden geplaatst. Minder dan de helft van de websites zou echter een cookiebanner tonen en zelfs wanneer die wel wordt getoond maken sites zich schuldig aan overtredingen.

Zo stellen de onderzoekers dat de meeste websites zich niet aan de opt-in vereiste houden en een meerderheid stelt dat de gebruiker toestemming geeft, ook al heeft de gebruiker nog geen actie ondernomen of cookies weigert. Verder is meer dan de helft van de cookiebanners zo ontworpen dat gebruikers alle cookies accepteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen