Skip to main content

Chinese hackers hebben het gemunt op Russische overheidsinstanties

Een voorheen onbekende Chinese groep hackers, die bekend staat als de Space Pirates richt zich voornamelijk op bedrijven uit de Russische lucht en ruimtevaartindustrie. Analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de groep en konden bevestigen dat in twee gevallen Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

Russische analisten gaven de groep zijn naam vanwege de operaties die zich richten op het stelen van vertrouwelijke informatie op het gebied van ruimte- en luchtvaart in Rusland, Georgie en Mongolie. Daarbij zagen de onderzoekers dat de Space Pirates vergelijkbare software en technieken gebruikten, als Chinese staatshackers.

De analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de Space Pirates. Daarbij zagen ze dat twee – niet bij naam genoemde – Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

In het eerste geval hadden de Space Pirates tien maanden lang toegang tot 20 servers, waar ze meer dan 1.500 documenten, persoonsgegevens en andere gevoelige data stalen. In het tweede geval verbleven de hacker meer dan een jaar in het netwerk van het aangevallen bedrijf, waar ze vertrouwelijke informatie stalen.

Moskou blinkt technologisch uit

Chinese hackers zijn de laatste tijd zeer agressief tegen Russische doelwitten, wat bevestigd wordt door analisten van Google en Secureworks. Moskou blinkt namelijk uit in de lucht- en ruimtevaart, wapens, scheepsbouw en elektrotechniek, waardoor het een geldig doelwit is voor Beijing. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen