Chinese hackers hebben het gemunt op Russische overheidsinstanties

Een voorheen onbekende Chinese groep hackers, die bekend staat als de Space Pirates richt zich voornamelijk op bedrijven uit de Russische lucht en ruimtevaartindustrie. Analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de groep en konden bevestigen dat in twee gevallen Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

Russische analisten gaven de groep zijn naam vanwege de operaties die zich richten op het stelen van vertrouwelijke informatie op het gebied van ruimte- en luchtvaart in Rusland, Georgie en Mongolie. Daarbij zagen de onderzoekers dat de Space Pirates vergelijkbare software en technieken gebruikten, als Chinese staatshackers.

De analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de Space Pirates. Daarbij zagen ze dat twee – niet bij naam genoemde – Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

In het eerste geval hadden de Space Pirates tien maanden lang toegang tot 20 servers, waar ze meer dan 1.500 documenten, persoonsgegevens en andere gevoelige data stalen. In het tweede geval verbleven de hacker meer dan een jaar in het netwerk van het aangevallen bedrijf, waar ze vertrouwelijke informatie stalen.

Moskou blinkt technologisch uit

Chinese hackers zijn de laatste tijd zeer agressief tegen Russische doelwitten, wat bevestigd wordt door analisten van Google en Secureworks. Moskou blinkt namelijk uit in de lucht- en ruimtevaart, wapens, scheepsbouw en elektrotechniek, waardoor het een geldig doelwit is voor Beijing. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen