Chinese hackers hebben het gemunt op Russische overheidsinstanties

Een voorheen onbekende Chinese groep hackers, die bekend staat als de Space Pirates richt zich voornamelijk op bedrijven uit de Russische lucht en ruimtevaartindustrie. Analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de groep en konden bevestigen dat in twee gevallen Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

Russische analisten gaven de groep zijn naam vanwege de operaties die zich richten op het stelen van vertrouwelijke informatie op het gebied van ruimte- en luchtvaart in Rusland, Georgie en Mongolie. Daarbij zagen de onderzoekers dat de Space Pirates vergelijkbare software en technieken gebruikten, als Chinese staatshackers.

De analisten ontdekten afgelopen zomer voor het eerst tekenen van activiteiten van de Space Pirates. Daarbij zagen ze dat twee – niet bij naam genoemde – Russische bedrijven het slachtoffer waren van de hackers.

In het eerste geval hadden de Space Pirates tien maanden lang toegang tot 20 servers, waar ze meer dan 1.500 documenten, persoonsgegevens en andere gevoelige data stalen. In het tweede geval verbleven de hacker meer dan een jaar in het netwerk van het aangevallen bedrijf, waar ze vertrouwelijke informatie stalen.

Moskou blinkt technologisch uit

Chinese hackers zijn de laatste tijd zeer agressief tegen Russische doelwitten, wat bevestigd wordt door analisten van Google en Secureworks. Moskou blinkt namelijk uit in de lucht- en ruimtevaart, wapens, scheepsbouw en elektrotechniek, waardoor het een geldig doelwit is voor Beijing. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen