Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?

Cyberaanvallen zijn steeds vaker gericht op het platleggen van kritieke infrastructuur of activiteiten als cyberspionage en afpersing. Vreemd genoeg zijn de werkwijzen om ons hier tegen te wapenen ineffectief en verouderd. Wat kunnen we doen om ons in de toekomst beter te beschermen?

2021 stond in het teken van ransomware, cyberaanvallen op cruciale supply chains en cyberspionagecampagnes. Vorig jaar sprong in Nederland de kaashack in het oog, waarbij onder meer de supermarkten van Albert Heijn dagenlang verstoken bleven van bevoorrading met kaas. Verder maakte de ransomwaregroep DarkSide veel indruk door in mei 2021 de Colonial Pipeline offline te halen, een gasleiding vanuit Houston in de VS naar het zuidoosten van het land. Dit had gastekorten en verstoringen van de dienstverlening tot gevolg. Vervolgens was er nog de ransomwaregroep REvil die onder andere verantwoordelijk bleek te zijn voor een ransomwareraanval op JBS Foods. Dit is het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld, dat de cybercriminelen 11 miljoen dollar betaalde en daarnaast gedwongen 13 fabrieken moest sluiten. Ransomware veroorzaakt wereldwijd steeds grotere financiele en zakelijke schade, en dat heeft enorme gevolgen voor klanten en consumenten. Maar waarom is kritieke infrastructuur toch zo n gewild doelwit voor dit soort aanvallen?

Cybersecurity risico s in de supply chain

De belangrijkste reden dat cybercriminelen kritieke infrastructuur aanvallen is voor de mogelijke economische en maatschappelijke gevolgen ervan. Ideaal als je een partij wilt afpersen of chanteren. En door slechts een onderdeel van een supply chain te compromitteren, hebben bedreigingsactoren meerdere aanvalsvectoren tot hun beschikking om een volledig netwerk te kapen via applicaties van derden, producten van bepaalde leveranciers en open-source library’ s. Een aanval op dergelijke systemen kan lang onopgemerkt blijven, zoals is gebleken bij de hack van SolarWinds. Dit kan leiden tot ernstige IT-schade en verstoring van de bedrijfsactiviteiten die die miljoenen dollars per dag kunnen kosten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen