Hoogleraar: Herbezinning openbare registers noodzakelijk

Hoe zorg je ervoor dat openbare registers de privacy van burgers adequaat beschermen? En zijn openbare registers eigenlijk nog wel van deze tijd? Deze en andere vragen staan volgende week centraal in de oratie Openbare persoonsgegevens van prof. mr. dr. Anna Berlee. Dan wordt ze benoemd tot hoogleraar Gegevensbescherming en Privacyrecht.

In voorproefje van de oratie is nu al te lezen op de website van de Open Universiteit.

Openbare registers met privegegevens

We delen veel over onszelf op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram. Tegelijkertijd wordt er ook veel informatie over ons gedeeld via zogeheten openbare registers. Dat zijn databases die voor iedereen toegankelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daar is informatie te vinden over bedrijven, stichtingen en organisaties die actief zijn in ons land.

Er zijn ook openbare registers met gegevens over vastgoed, vermogen en burgerlijke staat. Bij het instellen van deze registers heeft de wetgever besloten dat bepaalde persoonsgegevens en andere data gedeeld mogen of moeten worden met het publiek. Zo tracht de overheid onder meer transparantie en rechtszekerheid in het handelsverkeer te bewerkstelligen.

Zo kun je nagaan of iemand ook daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is, of uitzoeken naar wie je een dagvaarding moet opsturen. Een ander doel dat de overheid met openbare registers probeert te bereiken, is het indammen van criminaliteit en terrorisme.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?
Verder lezen
Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak
Verder lezen
Cisco legt pijnlijk probleem bloot door lekken in oudere routers te negeren
Verder lezen
Wat betekent NIS2 voor Nederlandse organisaties?
Verder lezen
Ministers van Financien EU: Digitale Euro moet privacy beschermen
Verder lezen
EC komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro
Verder lezen
Politiek wil mkb keurmerk voor cyber security leveranciers
Verder lezen
Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience
Verder lezen
AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht
Verder lezen
Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen