Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek

Een voormalige secretaresse op de spoedhulp van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal heeft jarenlang in het medisch dossier van de ex vrouw van haar man gekeken. Ze had daar volgens de rechtbank in Breda geen goede reden voor. De rechter vindt dat het ziekenhuis de privacy van de patiente beter had moeten bewaken. Daarom moet het ziekenhuis deze vrouw een schadevergoeding van 2000 euro betalen. De secretaresse is inmiddels ontslagen.

Volgens de rechtbank in Breda is het ziekenhuis als werkgever aansprakelijk voor het handelen van de secretaresse en had ze de patiente beter moeten beschermen.

Medische gegevens in boek
Tussen eind juni 2014 en midden juni 2018 bekeek de medewerkster het medisch dossier van de vrouw in totaal 79 keer. De rechtbank gaat ervan uit dat de 59-jarige secretaresse uit Roosendaal vertrouwelijke informatie over de patiente heeft gedeeld met derden.

Daardoor konden medische gegevens van de patiente worden opgenomen in een boek dat haar ex-man schreef over hun vechtscheiding. Het boek is in eigen beheer door de ziekenhuismedewerkster uitgegeven.

Het ziekenhuis had beter moeten controleren of er sprake was van misbruik van het inzien van persoonsgegevens. De secretaresse stond hiervoor in februari terecht. Ze werd vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs was dat ze de dossiers stiekem had bekeken.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen