Patiente krijgt 2000 euro omdat secretaresse ziekenhuis haar dossier bekeek

Een voormalige secretaresse op de spoedhulp van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal heeft jarenlang in het medisch dossier van de ex vrouw van haar man gekeken. Ze had daar volgens de rechtbank in Breda geen goede reden voor. De rechter vindt dat het ziekenhuis de privacy van de patiente beter had moeten bewaken. Daarom moet het ziekenhuis deze vrouw een schadevergoeding van 2000 euro betalen. De secretaresse is inmiddels ontslagen.

Volgens de rechtbank in Breda is het ziekenhuis als werkgever aansprakelijk voor het handelen van de secretaresse en had ze de patiente beter moeten beschermen.

Medische gegevens in boek
Tussen eind juni 2014 en midden juni 2018 bekeek de medewerkster het medisch dossier van de vrouw in totaal 79 keer. De rechtbank gaat ervan uit dat de 59-jarige secretaresse uit Roosendaal vertrouwelijke informatie over de patiente heeft gedeeld met derden.

Daardoor konden medische gegevens van de patiente worden opgenomen in een boek dat haar ex-man schreef over hun vechtscheiding. Het boek is in eigen beheer door de ziekenhuismedewerkster uitgegeven.

Het ziekenhuis had beter moeten controleren of er sprake was van misbruik van het inzien van persoonsgegevens. De secretaresse stond hiervoor in februari terecht. Ze werd vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs was dat ze de dossiers stiekem had bekeken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen