Skip to main content

De werking van de CLOUD Act bij dataopslag in Europa

Ook Europese bedrijven met dataverwer­kingen in Europa vallen soms onder de werking van de Amerikaanse CLOUD Act. Hierdoor kan in Europa opgeslagen data toegankelijk zijn voor de Amerikaanse overheid. Het voor­beeld van de CLOUD Act laat zien wat de gevolgen zijn van wetgeving als die een extraterritoriale werking heeft. Wetgeving in het digitale domein heeft steeds vaker zo n extraterritoriale werking. Dit maakt de beveiliging van informatie in de EU en het voldoen aan de EU en nationale wet en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en dataprotectie moeilijker. Zijn er mogelijkheden om deze risico s te verkleinen? Het NCSC liet een vooraanstaand advocatenkantoor het uitzoeken.

De CLOUD-Act

Informatieverwerking in het digitale domein is een internationale aangelegenheid. De opslag, het transport en de verwerking van informatie trekt zich vaak niets aan van landsgrenzen en laat zich daar­door zeker niet beperken. Daarnaast, en deels ook daardoor, maken landen wet- en regel­geving voor het digitale domein die ook van invloed is op gegevensverwerkingen buiten de eigen landsgrenzen. Gegevensver­werkingen krijgen hierdoor te maken met verschillende wet- en regel­gevingsregi­mes, die met elkaar kunnen conflicteren of interfereren. Bijvoorbeeld maatregelen die gelden voor de beveiliging van, of juist het toegang verlenen tot, gevoelige infor­ma­tie en (persoons)­gegevens.

Een van de meest besproken voorbeelden van botsende wetgeving is die tussen de Ame­rikaanse CLOUD-Act, voluit Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act, en Europese regels op het gebied van gegevensbescherming en informatiebeveiliging. Europese data die in de VS wordt verwerkt of opgeslagen moet daar beveiligd worden volgens de Europese General Data Protection Regulation, GDPR, in Nederland de AVG. Tegelijkertijd valt deze data ook onder het Amerikaanse wettelijke regime dat toeziet op de toegang tot die data. De CLOUD-Act maakt het mogelijk dat de federale rechtshandhaving in de Verenigde Staten technologiebedrijven via een bevelschrift of dagvaarding kan dwingen de gevraagde gegevens van gebruikers te verstrekken, ook al zijn die gegevens opgeslagen op buitenlands grondgebied. Veel deskundigen gaan ervan uit dat dit risico niet bestaat als data wordt verwerkt door een Europese dienstverlener, en zeker als dat gebeurt binnen Europa. Juri­disch gezien ligt dat echter genuanceerder en geldt dat de Amerikaanse CLOUD-Act ook van toepassing kan zijn op gegevensverwerkingen buiten de VS, bijvoorbeeld in de EU.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen