Minister: Agenten niet in gevaar door storingen tapsysteem

Er zijn geen gevallen bekend waarbij de veiligheid van politieagenten in het geding was doordat het tapsysteem van de politie haperde. Storingen in het systeem hebben evenmin gezorgd voor schade bij opsporingsonderzoeken. De hard en software van het huidige systeem, dat dateert uit 2011, zijn daarentegen wel verouderd.

Dat schrijft de minister Dilan Yesilgoz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer nadat de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid vragen had gesteld over het tapsysteem van de politie.

Tapsysteem politie na drie jaar nog steeds niet in gebruik

Aanleiding voor de vragen was een artikel in NRC. Het dagblad schreef eind september dat het tapsysteem van de politie geplaagd wordt door technische problemen. Het systeem werd in 2019 aangeschaft van het Israelische defensiebedrijf Elbit, maar werkt sindsdien niet goed. Het afluisteren van verdachten is hierdoor soms onmogelijk. Dat geldt ook voor het verzamelen, opslaan en vindbaar maken van dataverkeer.

Het tapsysteem werkt dusdanig slecht dat de verhoudingen tussen politieagenten en hun leidinggevenden verziekt zou zijn. Sommige agenten hebben formele klachten ingediend tegen de politieleiding. Het probleem is niet alleen de techniek, het is ook de organisatie, aldus een van de betrokken politiecommissarissen tegenover NRC. De tapkamer valt onder ICT, alsof het alleen maar om automatisering gaat. Maar het gaat om opsporing. Dat blijkt de leiding niet te snappen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zei zich niet in dit beeld te herkennen. Wel geeft hij toe dat de politie zijn best doet om het tapsysteem aan de praat te krijgen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen