Minister: Agenten niet in gevaar door storingen tapsysteem

Er zijn geen gevallen bekend waarbij de veiligheid van politieagenten in het geding was doordat het tapsysteem van de politie haperde. Storingen in het systeem hebben evenmin gezorgd voor schade bij opsporingsonderzoeken. De hard en software van het huidige systeem, dat dateert uit 2011, zijn daarentegen wel verouderd.

Dat schrijft de minister Dilan Yesilgoz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer nadat de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid vragen had gesteld over het tapsysteem van de politie.

Tapsysteem politie na drie jaar nog steeds niet in gebruik

Aanleiding voor de vragen was een artikel in NRC. Het dagblad schreef eind september dat het tapsysteem van de politie geplaagd wordt door technische problemen. Het systeem werd in 2019 aangeschaft van het Israelische defensiebedrijf Elbit, maar werkt sindsdien niet goed. Het afluisteren van verdachten is hierdoor soms onmogelijk. Dat geldt ook voor het verzamelen, opslaan en vindbaar maken van dataverkeer.

Het tapsysteem werkt dusdanig slecht dat de verhoudingen tussen politieagenten en hun leidinggevenden verziekt zou zijn. Sommige agenten hebben formele klachten ingediend tegen de politieleiding. Het probleem is niet alleen de techniek, het is ook de organisatie, aldus een van de betrokken politiecommissarissen tegenover NRC. De tapkamer valt onder ICT, alsof het alleen maar om automatisering gaat. Maar het gaat om opsporing. Dat blijkt de leiding niet te snappen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zei zich niet in dit beeld te herkennen. Wel geeft hij toe dat de politie zijn best doet om het tapsysteem aan de praat te krijgen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen