Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand

Waar Oleksandr Potii wakker van ligt? Een fysieke aanval op het hart van de it infrastructuur van Oekraine. Nu de Russen problemen hebben in de grondgevechten, verwacht de securitytopman van Oekraine een flinke toename van het aantal cyberaanvallen om zijn samenleving te destabiliseren. Maar er staat een grote coalitie klaar om ons bij te springen en te ondersteunen. Poti was eind oktober in Brussel aanwezig bij de conferentie Tomorrow s Silver Lining: Cyber Resilience, Cyber Defence, and New Technologies, waar Computable een exclusief interview met hem hield.

24 februari 2022: Russische troepen lanceren raketaanvallen op een aantal Oekraiense steden in het kader van een speciale militaire operatie, zoals Russisch president Poetin het omschrijft. De oorlog is begonnen, niet alleen over de grond maar nog iets vroeger ook in cyberspace. In de weken voor de inval werden meerdere Oekraiense servers van overheid en financiele instellingen bestookt met een lawine van ddos-aanvallen, volgens het Britse National Cyber Security Centre het werk van GRU, de Russische militaire inlichtingendienst.

De opzet was duidelijk, zegt Potii, plaatsvervangend voorzitter van de State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine. Onze communicatiesystemen vernietigen, vooral de militaire. Tactisch was dit wel nieuw voor de Russen, die link tussen cyberaanvallen en fysieke oorlogsvoering, maar helaas voor hen mislukte dat omdat we een goed cyberweerbaar systeem ontwikkeld hadden dat bestand was tegen dergelijke agressie. Het volume van de aanvallen blijft vandaag nog wel erg hoog, hackers die banden hebben met het Russische leger hebben sedert de start van de invasie meer dan tweehonderd cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraine.

Ook elders in Europa

Ook Navo-lidstaten zoals Estland, Litouwen en Montenegro hebben te kampen gehad met dergelijke aanvallen. Het lijkt niet meer dan logisch dat ook andere landen hiermee te maken krijgen, legt Potii uit. Cyberspace kent immers geen grenzen en als hackers Oekraine aanvallen, kan en zal dat vaak escaleren naar andere naties die Oekraine steunen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen