Skip to main content

Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand

Waar Oleksandr Potii wakker van ligt? Een fysieke aanval op het hart van de it infrastructuur van Oekraine. Nu de Russen problemen hebben in de grondgevechten, verwacht de securitytopman van Oekraine een flinke toename van het aantal cyberaanvallen om zijn samenleving te destabiliseren. Maar er staat een grote coalitie klaar om ons bij te springen en te ondersteunen. Poti was eind oktober in Brussel aanwezig bij de conferentie Tomorrow s Silver Lining: Cyber Resilience, Cyber Defence, and New Technologies, waar Computable een exclusief interview met hem hield.

24 februari 2022: Russische troepen lanceren raketaanvallen op een aantal Oekraiense steden in het kader van een speciale militaire operatie, zoals Russisch president Poetin het omschrijft. De oorlog is begonnen, niet alleen over de grond maar nog iets vroeger ook in cyberspace. In de weken voor de inval werden meerdere Oekraiense servers van overheid en financiele instellingen bestookt met een lawine van ddos-aanvallen, volgens het Britse National Cyber Security Centre het werk van GRU, de Russische militaire inlichtingendienst.

De opzet was duidelijk, zegt Potii, plaatsvervangend voorzitter van de State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine. Onze communicatiesystemen vernietigen, vooral de militaire. Tactisch was dit wel nieuw voor de Russen, die link tussen cyberaanvallen en fysieke oorlogsvoering, maar helaas voor hen mislukte dat omdat we een goed cyberweerbaar systeem ontwikkeld hadden dat bestand was tegen dergelijke agressie. Het volume van de aanvallen blijft vandaag nog wel erg hoog, hackers die banden hebben met het Russische leger hebben sedert de start van de invasie meer dan tweehonderd cyberaanvallen uitgevoerd op Oekraine.

Ook elders in Europa

Ook Navo-lidstaten zoals Estland, Litouwen en Montenegro hebben te kampen gehad met dergelijke aanvallen. Het lijkt niet meer dan logisch dat ook andere landen hiermee te maken krijgen, legt Potii uit. Cyberspace kent immers geen grenzen en als hackers Oekraine aanvallen, kan en zal dat vaak escaleren naar andere naties die Oekraine steunen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen