Skip to main content

Poets die securitycultuur op!

In de afgelopen decennia zijn we gewend geraakt aan het gebruik van technologie… voor het beveiligen van technologie. Maar we zijn daarbij vergeten technologieen in te zetten voor de bescherming van mensen. Wij stervelingen vormen, meer dan we willen, het doelwit. Hoe veranderen we dit? Blaas nieuw leven in de verouderde cybersecuritycultuur.

Een gezonde state of mind (bij medewerkers, ongeacht bedrijfsgrootte of branche) is de sleutel tot een veerkrachtige houding ten opzichte van cybersecurity. Het mag geen verrassing zijn dat menselijke fouten een factor is die negatief bijdraagt ​​aan breaches: tachtig procent van de inbreuken omvat een menselijk element. Daarom is het zaak een sterke cyberbeveiligingscultuur op de werkplek te stimuleren. En hoe sterker die beveiligingscultuur, hoe waarschijnlijker het is dat medewerkers veilig gedrag vertonen. Daarom is het zaak een basis te creeren waarin dat gedrag kan floreren.

Iedere medewerker waardeert een positieve beveiligingscultuur. Wanneer een beveiligingsbeleid namelijk te gezaghebbend is (of niet in staat blijkt om op een positieve manier met het personeel om te gaan), gooien medewerkers de welbekende kont tegen de kribben. Mensen worden al best vaak bestempeld als de zwakste schakel. Als je je medewerkers dan ook nog eens vertelt dat ze het continu verkeerd doen, dan werkt dit contraproductief. Daarom is het essentieel een cybercultuur te creeren voor alle medewerkers.

Drie gouden regels

Maar hoe kun je binnen de vier muren van het bedrijf een dergelijke positieve cyber security flow voor elkaar krijgen? Eenvoudig: houd je aan de volgende drie regels.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen