Skip to main content

Poets die securitycultuur op!

In de afgelopen decennia zijn we gewend geraakt aan het gebruik van technologie… voor het beveiligen van technologie. Maar we zijn daarbij vergeten technologieen in te zetten voor de bescherming van mensen. Wij stervelingen vormen, meer dan we willen, het doelwit. Hoe veranderen we dit? Blaas nieuw leven in de verouderde cybersecuritycultuur.

Een gezonde state of mind (bij medewerkers, ongeacht bedrijfsgrootte of branche) is de sleutel tot een veerkrachtige houding ten opzichte van cybersecurity. Het mag geen verrassing zijn dat menselijke fouten een factor is die negatief bijdraagt ​​aan breaches: tachtig procent van de inbreuken omvat een menselijk element. Daarom is het zaak een sterke cyberbeveiligingscultuur op de werkplek te stimuleren. En hoe sterker die beveiligingscultuur, hoe waarschijnlijker het is dat medewerkers veilig gedrag vertonen. Daarom is het zaak een basis te creeren waarin dat gedrag kan floreren.

Iedere medewerker waardeert een positieve beveiligingscultuur. Wanneer een beveiligingsbeleid namelijk te gezaghebbend is (of niet in staat blijkt om op een positieve manier met het personeel om te gaan), gooien medewerkers de welbekende kont tegen de kribben. Mensen worden al best vaak bestempeld als de zwakste schakel. Als je je medewerkers dan ook nog eens vertelt dat ze het continu verkeerd doen, dan werkt dit contraproductief. Daarom is het essentieel een cybercultuur te creeren voor alle medewerkers.

Drie gouden regels

Maar hoe kun je binnen de vier muren van het bedrijf een dergelijke positieve cyber security flow voor elkaar krijgen? Eenvoudig: houd je aan de volgende drie regels.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen