Minister Kaag van Financien heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er nog geen besluiten zijn genomen over invoering van een digitale euro. De Europese Centrale Bank denkt na over de ontwikkeling van zo n munt, als aanvulling op contant geld.
Er zijn nog geen vastomlijnde plannen, maar de munt zou qua technologie kunnen gaan lijken op een cryptomunt zoals bitcoin, waarmee mensen rechtstreeks aan elkaar kunnen betalen zonder tussenkomst van een bank. Aan de munt zou informatie van de betaler en ontvanger worden gekoppeld.
In de Kamer zijn veel vragen over de digitale euro, vooral over de mogelijke gevolgen voor de privacy. Veel Kamerleden zijn bang dat de overheid via de digitale euro kan volgen hoe mensen hun geld besteden, ook als het om kleine prive-aankopen gaat.
Verder is er angst dat in de munt kan worden geprogrammeerd waar iemand geld aan mag uitgeven. Zoals Kamerlid Ephraim van de Groep Van Haga het verwoordde: Een doosje sigaren niet en een veganistische algenburger wel.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog