Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk

Minister Kaag van Financien heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er nog geen besluiten zijn genomen over invoering van een digitale euro. De Europese Centrale Bank denkt na over de ontwikkeling van zo n munt, als aanvulling op contant geld.

Er zijn nog geen vastomlijnde plannen, maar de munt zou qua technologie kunnen gaan lijken op een cryptomunt zoals bitcoin, waarmee mensen rechtstreeks aan elkaar kunnen betalen zonder tussenkomst van een bank. Aan de munt zou informatie van de betaler en ontvanger worden gekoppeld.

In de Kamer zijn veel vragen over de digitale euro, vooral over de mogelijke gevolgen voor de privacy. Veel Kamerleden zijn bang dat de overheid via de digitale euro kan volgen hoe mensen hun geld besteden, ook als het om kleine prive-aankopen gaat.

Verder is er angst dat in de munt kan worden geprogrammeerd waar iemand geld aan mag uitgeven. Zoals Kamerlid Ephraim van de Groep Van Haga het verwoordde: Een doosje sigaren niet en een veganistische algenburger wel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen