Een hack volledig uitsluiten is niet te doen

Als de hele bedrijfsvoering digitaal wordt, kan de beveiliging daarvan niet achterblijven. Bart Preneel is wereldwijd een autoriteit op het gebied van informatiebeveiliging, cryptografie en encryptie. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven waarschuwt bestuurders van grote ondernemingen. Breng risico s in kaart en kom met calamiteitenplannen.

De waarschuwing komt niet van zomaar iemand. Preneel is onderdeel van een onderzoeksgroep die een encryptiestandaard ontwikkelde die in de hele wereld wordt gebruikt. Van routers tot aan harde schijven en van smartphones tot laptops. Preneel staat te boek als een van de ontwikkelaars van de compressietechniek, bedoeld om de grootte van bestanden te verkleinen. Daarnaast werkte hij mee aan de techniek achter de corona-apps die veel Europese landen gebruiken. Regelmatig doen hij en zijn onderzoeksgroep aan de universiteit in Leuven onderzoeken naar de beveiliging van apparaten of machines. Welhaast legendarisch is de video waarin de onderzoekers na maandenlang graven de sleutel van de Tesla model X weten te kraken en wegrijden met de elektrische auto. Tesla toonde zich een goede verliezer en bood, zoals het hoort, de onderzoeksgroep een bedrag van tienduizend euro. Daar zijn we niet heel rijk van geworden, zegt Preneel droogjes. Maar Tesla heeft wel begrepen hoe het werkt. Zo n beloning voor het aantonen van zwakheden in het systeem zou iedere organisatie moeten bieden. Het is een erg effectief instrument om je cyber security op orde te brengen.

Veel meer aandacht voor cybersecurity

Waar in de jaren tachtig en negentig alleen banken en overheidsinstanties hoefden na te denken over informatiebeveiliging, is dat nu veel breder geworden, analyseert Preneel. Alles is digitaal en in de laatste vijf jaar is die digitalisering enorm versneld. Waar ik vroeger in een niche zat met een aantal experts, is de aandacht voor cyber security enorm verbreed en meer en meer op de agenda s van de boardrooms gekomen. Elke dag wordt er wel een hack gerapporteerd, waarbij grote bedrijven zoals VDL en Mediamarkt niet geschuwd worden. Dat komt omdat veel bedrijven hun systemen, in een jacht naar de digitale transformatie, wel aan het internet hebben gehangen, maar lang niet altijd goed hebben beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen