Skip to main content

Een hack volledig uitsluiten is niet te doen

Als de hele bedrijfsvoering digitaal wordt, kan de beveiliging daarvan niet achterblijven. Bart Preneel is wereldwijd een autoriteit op het gebied van informatiebeveiliging, cryptografie en encryptie. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven waarschuwt bestuurders van grote ondernemingen. Breng risico s in kaart en kom met calamiteitenplannen.

De waarschuwing komt niet van zomaar iemand. Preneel is onderdeel van een onderzoeksgroep die een encryptiestandaard ontwikkelde die in de hele wereld wordt gebruikt. Van routers tot aan harde schijven en van smartphones tot laptops. Preneel staat te boek als een van de ontwikkelaars van de compressietechniek, bedoeld om de grootte van bestanden te verkleinen. Daarnaast werkte hij mee aan de techniek achter de corona-apps die veel Europese landen gebruiken. Regelmatig doen hij en zijn onderzoeksgroep aan de universiteit in Leuven onderzoeken naar de beveiliging van apparaten of machines. Welhaast legendarisch is de video waarin de onderzoekers na maandenlang graven de sleutel van de Tesla model X weten te kraken en wegrijden met de elektrische auto. Tesla toonde zich een goede verliezer en bood, zoals het hoort, de onderzoeksgroep een bedrag van tienduizend euro. Daar zijn we niet heel rijk van geworden, zegt Preneel droogjes. Maar Tesla heeft wel begrepen hoe het werkt. Zo n beloning voor het aantonen van zwakheden in het systeem zou iedere organisatie moeten bieden. Het is een erg effectief instrument om je cyber security op orde te brengen.

Veel meer aandacht voor cybersecurity

Waar in de jaren tachtig en negentig alleen banken en overheidsinstanties hoefden na te denken over informatiebeveiliging, is dat nu veel breder geworden, analyseert Preneel. Alles is digitaal en in de laatste vijf jaar is die digitalisering enorm versneld. Waar ik vroeger in een niche zat met een aantal experts, is de aandacht voor cyber security enorm verbreed en meer en meer op de agenda s van de boardrooms gekomen. Elke dag wordt er wel een hack gerapporteerd, waarbij grote bedrijven zoals VDL en Mediamarkt niet geschuwd worden. Dat komt omdat veel bedrijven hun systemen, in een jacht naar de digitale transformatie, wel aan het internet hebben gehangen, maar lang niet altijd goed hebben beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen