Een hack volledig uitsluiten is niet te doen

Als de hele bedrijfsvoering digitaal wordt, kan de beveiliging daarvan niet achterblijven. Bart Preneel is wereldwijd een autoriteit op het gebied van informatiebeveiliging, cryptografie en encryptie. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven waarschuwt bestuurders van grote ondernemingen. Breng risico s in kaart en kom met calamiteitenplannen.

De waarschuwing komt niet van zomaar iemand. Preneel is onderdeel van een onderzoeksgroep die een encryptiestandaard ontwikkelde die in de hele wereld wordt gebruikt. Van routers tot aan harde schijven en van smartphones tot laptops. Preneel staat te boek als een van de ontwikkelaars van de compressietechniek, bedoeld om de grootte van bestanden te verkleinen. Daarnaast werkte hij mee aan de techniek achter de corona-apps die veel Europese landen gebruiken. Regelmatig doen hij en zijn onderzoeksgroep aan de universiteit in Leuven onderzoeken naar de beveiliging van apparaten of machines. Welhaast legendarisch is de video waarin de onderzoekers na maandenlang graven de sleutel van de Tesla model X weten te kraken en wegrijden met de elektrische auto. Tesla toonde zich een goede verliezer en bood, zoals het hoort, de onderzoeksgroep een bedrag van tienduizend euro. Daar zijn we niet heel rijk van geworden, zegt Preneel droogjes. Maar Tesla heeft wel begrepen hoe het werkt. Zo n beloning voor het aantonen van zwakheden in het systeem zou iedere organisatie moeten bieden. Het is een erg effectief instrument om je cyber security op orde te brengen.

Veel meer aandacht voor cybersecurity

Waar in de jaren tachtig en negentig alleen banken en overheidsinstanties hoefden na te denken over informatiebeveiliging, is dat nu veel breder geworden, analyseert Preneel. Alles is digitaal en in de laatste vijf jaar is die digitalisering enorm versneld. Waar ik vroeger in een niche zat met een aantal experts, is de aandacht voor cyber security enorm verbreed en meer en meer op de agenda s van de boardrooms gekomen. Elke dag wordt er wel een hack gerapporteerd, waarbij grote bedrijven zoals VDL en Mediamarkt niet geschuwd worden. Dat komt omdat veel bedrijven hun systemen, in een jacht naar de digitale transformatie, wel aan het internet hebben gehangen, maar lang niet altijd goed hebben beveiligd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen