Skip to main content

ENSIA verantwoordingsmethodiek viert eerste lustrum

ENSIA bestaat vijf jaar. De Eenduidige Normatiek Single Information Audit is het middel waarmee gemeenten zich tegenover gemeenteraad en rijksoverheid verantwoorden over hun informatiebeveiliging. Wat heeft ENSIA opgeleverd in zijn prille bestaan? En waar mag de aandacht op liggen voor het volgende lustrum?

Tot de introductie van ENSIA in 2017, ging verantwoording over informatieveiligheid voor gemeenten gepaard met grote hoeveelheden vragenlijsten van landelijke toezichthouders. Ieder stelsel had een eigen uitvraag, herinnert Marco van Beek zich, de Chief Information Security Officer (CISO) van de gemeente Amsterdam. De landelijke toezichthouder voor DigiD wilde net weer iets anders weten dan zijn collega voor Suwinet, maar veel lijsten bevatten dezelfde onderwerpen. Dat betekende veel dubbel werk. Een Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG) was juist ontworpen om te komen tot een generiek normenkader waaraan elke gemeenten moet voldoen. Dus het was duidelijk dat ook de landelijke toezichthouders daarvan gebruik moesten gaan maken. Gemeenten zijn complexe organisaties met veel verschillende processen en applicaties, het is belangrijk om verantwoording en toezicht goed te stroomlijnen.

Baanbrekend

Melis van de Groep is burgemeester van de gemeente Bunschoten en hij was tot voor kort voorzitter van het Strategisch Overleg ENSIA. Over de totstandkoming van ENSIA zegt hij: De vraag was wat gemeenten aan zekerheden nodig hadden zodat zij konden waarborgen dat zij zorgvuldig omgingen met persoonsgegevens. Hoe zonder een enorm stelsel van controles, gemeenten kunnen aantonen dat zij in de uitvoering op een goede manier aan digitale veiligheid doen. Noem het gerust baanbrekend, dat dit tot stand is gekomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen