Skip to main content

Texel gaat drone inzetten voor toezicht

De gemeente Texel wil volgend jaar een drone inzetten om toezicht te houden op het eiland. Inwoners zijn bang dat dit ten koste gaat van hun privacy. De burgemeester belooft vooraf aan te kondigen als de drone wordt ingezet en dat niet relevante data direct worden verwijderd.

Dat zegt hij desgevraagd tegenover dagblad Trouw.

Drone moet handhaving vereenvoudigen

Als alles volgens plan verloopt, vliegt de eerste drone in de zomer van 2023 boven de gemeente Texel. De gemeenteraad stemde onlangs in met het plan van burgemeester Michiel Uitdehaag om een drone aan te schaffen voor controle, toezicht en handhavingstaken op het eiland.

De drone vliegt straks op een hoogte van maximaal 120 meter. Hij controleert onder meer of de vijftig Texelse boerencampings zich aan de regels houden, zoals een minimale afstand van vijf meter. Verder kijkt de drone of er inwoners zijn die zonder bouwvergunning bouwen, en of er bij aanhoudende droogte niet ergens stiekem een vuurtje wordt gestoken.

Dit lijkt op Noord-Koreaanse methoden

Inwoners van Texel maken zich zorgen om hun privacy. Ik krijg daar echt een Big Brother is watching you gevoel van, zo zegt de eigenaresse van een boerencamping tegen Trouw. Een andere inwoonster vult haar aan: Het lijkt me voor een gast die in haar bikini ligt te zonnen niet prettig om ineens een drone boven je te zien hangen. En als er tijdens de controle van de camping iets niet in orde lijkt, dan praat ik liever met een mens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen