Skip to main content

Texel gaat drone inzetten voor toezicht

De gemeente Texel wil volgend jaar een drone inzetten om toezicht te houden op het eiland. Inwoners zijn bang dat dit ten koste gaat van hun privacy. De burgemeester belooft vooraf aan te kondigen als de drone wordt ingezet en dat niet relevante data direct worden verwijderd.

Dat zegt hij desgevraagd tegenover dagblad Trouw.

Drone moet handhaving vereenvoudigen

Als alles volgens plan verloopt, vliegt de eerste drone in de zomer van 2023 boven de gemeente Texel. De gemeenteraad stemde onlangs in met het plan van burgemeester Michiel Uitdehaag om een drone aan te schaffen voor controle, toezicht en handhavingstaken op het eiland.

De drone vliegt straks op een hoogte van maximaal 120 meter. Hij controleert onder meer of de vijftig Texelse boerencampings zich aan de regels houden, zoals een minimale afstand van vijf meter. Verder kijkt de drone of er inwoners zijn die zonder bouwvergunning bouwen, en of er bij aanhoudende droogte niet ergens stiekem een vuurtje wordt gestoken.

Dit lijkt op Noord-Koreaanse methoden

Inwoners van Texel maken zich zorgen om hun privacy. Ik krijg daar echt een Big Brother is watching you gevoel van, zo zegt de eigenaresse van een boerencamping tegen Trouw. Een andere inwoonster vult haar aan: Het lijkt me voor een gast die in haar bikini ligt te zonnen niet prettig om ineens een drone boven je te zien hangen. En als er tijdens de controle van de camping iets niet in orde lijkt, dan praat ik liever met een mens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen