Texel gaat drone inzetten voor toezicht

De gemeente Texel wil volgend jaar een drone inzetten om toezicht te houden op het eiland. Inwoners zijn bang dat dit ten koste gaat van hun privacy. De burgemeester belooft vooraf aan te kondigen als de drone wordt ingezet en dat niet relevante data direct worden verwijderd.

Dat zegt hij desgevraagd tegenover dagblad Trouw.

Drone moet handhaving vereenvoudigen

Als alles volgens plan verloopt, vliegt de eerste drone in de zomer van 2023 boven de gemeente Texel. De gemeenteraad stemde onlangs in met het plan van burgemeester Michiel Uitdehaag om een drone aan te schaffen voor controle, toezicht en handhavingstaken op het eiland.

De drone vliegt straks op een hoogte van maximaal 120 meter. Hij controleert onder meer of de vijftig Texelse boerencampings zich aan de regels houden, zoals een minimale afstand van vijf meter. Verder kijkt de drone of er inwoners zijn die zonder bouwvergunning bouwen, en of er bij aanhoudende droogte niet ergens stiekem een vuurtje wordt gestoken.

Dit lijkt op Noord-Koreaanse methoden

Inwoners van Texel maken zich zorgen om hun privacy. Ik krijg daar echt een Big Brother is watching you gevoel van, zo zegt de eigenaresse van een boerencamping tegen Trouw. Een andere inwoonster vult haar aan: Het lijkt me voor een gast die in haar bikini ligt te zonnen niet prettig om ineens een drone boven je te zien hangen. En als er tijdens de controle van de camping iets niet in orde lijkt, dan praat ik liever met een mens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen