Skip to main content

Kabinet: AVG staat hulpverlening verwarde personen niet in de weg

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, zorgt er niet voor dat de hulpverlening aan verwarde personen tekortschiet. De Europese privacywetgeving bevat voldoende grondslagen om gegevens tussen hulpdiensten uit te wisselen. Er zijn echter wel voorwaarden opgenomen om te voorkomen dat persoonsgegevens lichtvaardig worden gedeeld.

Dat schrijven de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius en de minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder in reactie op vragen van de VVD.

Privacywetgeving belemmert hulpverlening verwarde personen

Een item in EenVandaag was aanleiding voor de VVD om schriftelijke vragen te stellen aan de bewindspersonen. Het actualiteitenprogramma onderzocht hoe gemeenten en woningcorporaties omgaan met verwarde personen. Uit de reportage bleek dat deze partijen in praktijk regelmatig problemen ervaren bij de hulpverlening van verwarde personen. Volgens medewerkers uit het sociaal domein ligt de privacywetgeving hieraan ten grondslag.

Privacy is een groot goed, maar zeker op sociaal domein zie je dat er een handelingsverlegenheid ontstaat, zo betoogde de Helmondse wethouder Cathelijne Dortmans. Karin van Dreven van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron vertelde dat corporaties een hoop niet hoeven te weten. Maar als het woongenot van onze huurders op het spel staat, willen we daar graag wat aan doen. En het liefst ervoor, zodat we seintje krijgen dat iemand ergens probeert zelfstandig te wonen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen