Skip to main content

Kabinet: AVG staat hulpverlening verwarde personen niet in de weg

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, zorgt er niet voor dat de hulpverlening aan verwarde personen tekortschiet. De Europese privacywetgeving bevat voldoende grondslagen om gegevens tussen hulpdiensten uit te wisselen. Er zijn echter wel voorwaarden opgenomen om te voorkomen dat persoonsgegevens lichtvaardig worden gedeeld.

Dat schrijven de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius en de minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder in reactie op vragen van de VVD.

Privacywetgeving belemmert hulpverlening verwarde personen

Een item in EenVandaag was aanleiding voor de VVD om schriftelijke vragen te stellen aan de bewindspersonen. Het actualiteitenprogramma onderzocht hoe gemeenten en woningcorporaties omgaan met verwarde personen. Uit de reportage bleek dat deze partijen in praktijk regelmatig problemen ervaren bij de hulpverlening van verwarde personen. Volgens medewerkers uit het sociaal domein ligt de privacywetgeving hieraan ten grondslag.

Privacy is een groot goed, maar zeker op sociaal domein zie je dat er een handelingsverlegenheid ontstaat, zo betoogde de Helmondse wethouder Cathelijne Dortmans. Karin van Dreven van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron vertelde dat corporaties een hoop niet hoeven te weten. Maar als het woongenot van onze huurders op het spel staat, willen we daar graag wat aan doen. En het liefst ervoor, zodat we seintje krijgen dat iemand ergens probeert zelfstandig te wonen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen