Kabinet: AVG staat hulpverlening verwarde personen niet in de weg

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, zorgt er niet voor dat de hulpverlening aan verwarde personen tekortschiet. De Europese privacywetgeving bevat voldoende grondslagen om gegevens tussen hulpdiensten uit te wisselen. Er zijn echter wel voorwaarden opgenomen om te voorkomen dat persoonsgegevens lichtvaardig worden gedeeld.

Dat schrijven de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius en de minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder in reactie op vragen van de VVD.

Privacywetgeving belemmert hulpverlening verwarde personen

Een item in EenVandaag was aanleiding voor de VVD om schriftelijke vragen te stellen aan de bewindspersonen. Het actualiteitenprogramma onderzocht hoe gemeenten en woningcorporaties omgaan met verwarde personen. Uit de reportage bleek dat deze partijen in praktijk regelmatig problemen ervaren bij de hulpverlening van verwarde personen. Volgens medewerkers uit het sociaal domein ligt de privacywetgeving hieraan ten grondslag.

Privacy is een groot goed, maar zeker op sociaal domein zie je dat er een handelingsverlegenheid ontstaat, zo betoogde de Helmondse wethouder Cathelijne Dortmans. Karin van Dreven van de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron vertelde dat corporaties een hoop niet hoeven te weten. Maar als het woongenot van onze huurders op het spel staat, willen we daar graag wat aan doen. En het liefst ervoor, zodat we seintje krijgen dat iemand ergens probeert zelfstandig te wonen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen