Skip to main content

Europese Commissie zet belangrijke stap richting vervanging Privacy Shield

De Europese Commissie heeft een volgende stap gezet in het vervangen van het geklapte Privacy Shield. Met Privacy Shield werd de doorgifte van data van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de VS geregeld, maar in juli 2020 zette een rechter een streep door het akkoord. Een nieuw gepubliceerd concept adequaatheidsbesluit vormt de basis van de oplossing. 

Binnen de Europese Unie (EU) gelden strenge regels rondom gegevensbescherming, dankzij de AVG. Maar dergelijke regels zijn er in de VS niet, wat betekent dat de gegevensbescherming niet per se op hetzelfde niveau zit. Met het Privacy Shield – dat in 2016 van kracht werd – moest gezorgd worden dat de data die vanuit de EU wordt doorgestuurd naar de VS toch goed beschermd waren. Maar de rechter bepaalde in juli 2020 dat dit niet het geval was, waardoor Privacy Shield nietig werd verklaard. 

Officieel is het sinds dat moment niet meer toegestaan om zomaar data door te geven naar de VS. Alleen met een doorgiftecontract en extra aanvullende maatregelen waarmee gegarandeerd wordt dat persoonsgegevens veilig zijn, mogen nu data naar de VS doorgegeven worden. 

Alternatieve optie: adequaatheidsbesluiten

De Europese Commissie kan veilige datadoorgifte echter ook mogelijk maken zonder regelingen als Privacy Shield. Op basis van artikel 45 van de AVG kan de Europese Commissie namelijk bepalen of een land buiten de EU een adequaat niveau van databescherming biedt. Met andere woorden: de databescherming daar moet in de buurt komen van onze AVG.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen