Skip to main content

Gehackt Hof van Twente eist in rechtbank 4 miljoen euro van systeembeheerder

Vanwege de hack in de ICT systemen van de gemeente Hof van Twente, wil de gemeente de schade verhalen op IT bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Het gaat om een bedrag van ongeveer vier miljoen euro, bleek vandaag in de rechtbank in Enschede. Switch heeft een wanprestatie geleverd, stelde de advocaat van de gemeente. Maar volgens het IT bedrijf heeft de gemeente zelf de rode loper uitgelegd voor de hackers.

Hello, need data back? Contact us fast. Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

Tot op de dag van vandaag is de gemeente bezig met het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen. Dat heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo n 120 euro per inwoner.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro dat eerder werd genoemd, betreft de boeteclausule uit het contract. Omdat er volgens de gemeente sprake is van een ernstige fout is er reden om van dat maximumbedrag af te wijken.

Wanprestatie

De gemeente wil een schadevergoeding van Switch IT Solutions uit Enschede, dat de ICT-systemen beheerde. Advocaat Anne-Wil Duthler sprak vandaag in de rechtbank van een wanprestatie van het IT-bedrijf. Volgens Duthler is het bedrijf de contractuele afspraken niet nagekomen.

Ze wees daarbij op het onafhankelijke onderzoek van vorig jaar. Daaruit bleek dat hackers vanaf oktober 2019 tienduizenden inlogpogingen per dag deden op de servers van de gemeente Hof van Twente. Een maand voor de fatale hack plaatsten ze er malware, een soort virus. Het waren oorverdovende alarmbellen, maar Switch IT deed al die tijd niets. Elk feit had moeten leiden tot actie, zei advocaat Duthler.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen