Skip to main content

Gehackt Hof van Twente eist in rechtbank 4 miljoen euro van systeembeheerder

Vanwege de hack in de ICT systemen van de gemeente Hof van Twente, wil de gemeente de schade verhalen op IT bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Het gaat om een bedrag van ongeveer vier miljoen euro, bleek vandaag in de rechtbank in Enschede. Switch heeft een wanprestatie geleverd, stelde de advocaat van de gemeente. Maar volgens het IT bedrijf heeft de gemeente zelf de rode loper uitgelegd voor de hackers.

Hello, need data back? Contact us fast. Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

Tot op de dag van vandaag is de gemeente bezig met het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen. Dat heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo n 120 euro per inwoner.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro dat eerder werd genoemd, betreft de boeteclausule uit het contract. Omdat er volgens de gemeente sprake is van een ernstige fout is er reden om van dat maximumbedrag af te wijken.

Wanprestatie

De gemeente wil een schadevergoeding van Switch IT Solutions uit Enschede, dat de ICT-systemen beheerde. Advocaat Anne-Wil Duthler sprak vandaag in de rechtbank van een wanprestatie van het IT-bedrijf. Volgens Duthler is het bedrijf de contractuele afspraken niet nagekomen.

Ze wees daarbij op het onafhankelijke onderzoek van vorig jaar. Daaruit bleek dat hackers vanaf oktober 2019 tienduizenden inlogpogingen per dag deden op de servers van de gemeente Hof van Twente. Een maand voor de fatale hack plaatsten ze er malware, een soort virus. Het waren oorverdovende alarmbellen, maar Switch IT deed al die tijd niets. Elk feit had moeten leiden tot actie, zei advocaat Duthler.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen