Gehackt Hof van Twente eist in rechtbank 4 miljoen euro van systeembeheerder

Vanwege de hack in de ICT systemen van de gemeente Hof van Twente, wil de gemeente de schade verhalen op IT bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Het gaat om een bedrag van ongeveer vier miljoen euro, bleek vandaag in de rechtbank in Enschede. Switch heeft een wanprestatie geleverd, stelde de advocaat van de gemeente. Maar volgens het IT bedrijf heeft de gemeente zelf de rode loper uitgelegd voor de hackers.

Hello, need data back? Contact us fast. Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

Tot op de dag van vandaag is de gemeente bezig met het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen. Dat heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo n 120 euro per inwoner.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro dat eerder werd genoemd, betreft de boeteclausule uit het contract. Omdat er volgens de gemeente sprake is van een ernstige fout is er reden om van dat maximumbedrag af te wijken.

Wanprestatie

De gemeente wil een schadevergoeding van Switch IT Solutions uit Enschede, dat de ICT-systemen beheerde. Advocaat Anne-Wil Duthler sprak vandaag in de rechtbank van een wanprestatie van het IT-bedrijf. Volgens Duthler is het bedrijf de contractuele afspraken niet nagekomen.

Ze wees daarbij op het onafhankelijke onderzoek van vorig jaar. Daaruit bleek dat hackers vanaf oktober 2019 tienduizenden inlogpogingen per dag deden op de servers van de gemeente Hof van Twente. Een maand voor de fatale hack plaatsten ze er malware, een soort virus. Het waren oorverdovende alarmbellen, maar Switch IT deed al die tijd niets. Elk feit had moeten leiden tot actie, zei advocaat Duthler.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen