Gesteld op je privacy? Deze 5 Android en iOS apps kun je beter vermijden

Zijn de apps die je gebruikt wel echt veilig? Op het gebied van privacy laten veel apps voor Android en iOS in elk geval nog te wensen over. Ze verzamelen een hoop persoonlijke data en delen deze info met andere partijen. De volgende apps kun je dan ook beter niet gebruiken als je op je privacy gesteld bent.

Doorgaans verzamelen apps deze bakken met informatie over jou voor marketingdoeleinden, zodat zij jou gepersonaliseerde advertenties kunnen voorschotelen. Met gerichte reclames kunnen adverteerders namelijk meer geld aan jou verdienen, omdat ze weten wat jouw interesses zijn. Vermijd deze apps als je geen zin hebt in pottenkijkers.

Android en iOS: deze apps kun je beter vermijden

Het komt vast niet als een verrassing dat je Facebook/Meta als eerste moet vermijden als het om je privacy gaat. Het bedrijf komt vaak in het nieuws omdat het niet voldoet aan de eisen van de privacywetgeving. Zo kreeg Meta onder meer een boete van de Ierse privacywaakhond omdat de gegevens van Facebook-gebruikers online waren verschenen. Aangezien Instagram ook van Meta is, zal het je niet verbazen dat deze app nu niet bepaald privacyvriendelijk is.

De Chinese socialemedia-app TikTok is ontzettend populair onder jongeren, maar komt wel met een kanttekening. Er wordt namelijk een hoop data verzameld, waaronder uit je contactenlijst, je agenda en je locatie. Daarnaast is het zorgwekkend dat de Chinese regering mogelijk achter de schermen meekijkt. Niet voor niets werd de app voor Android en iOS door hackersgroep Anonymous al eens weggezet als Chinese spyware.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen