Skip to main content

Gesteld op je privacy? Deze 5 Android en iOS apps kun je beter vermijden

Zijn de apps die je gebruikt wel echt veilig? Op het gebied van privacy laten veel apps voor Android en iOS in elk geval nog te wensen over. Ze verzamelen een hoop persoonlijke data en delen deze info met andere partijen. De volgende apps kun je dan ook beter niet gebruiken als je op je privacy gesteld bent.

Doorgaans verzamelen apps deze bakken met informatie over jou voor marketingdoeleinden, zodat zij jou gepersonaliseerde advertenties kunnen voorschotelen. Met gerichte reclames kunnen adverteerders namelijk meer geld aan jou verdienen, omdat ze weten wat jouw interesses zijn. Vermijd deze apps als je geen zin hebt in pottenkijkers.

Android en iOS: deze apps kun je beter vermijden

Het komt vast niet als een verrassing dat je Facebook/Meta als eerste moet vermijden als het om je privacy gaat. Het bedrijf komt vaak in het nieuws omdat het niet voldoet aan de eisen van de privacywetgeving. Zo kreeg Meta onder meer een boete van de Ierse privacywaakhond omdat de gegevens van Facebook-gebruikers online waren verschenen. Aangezien Instagram ook van Meta is, zal het je niet verbazen dat deze app nu niet bepaald privacyvriendelijk is.

De Chinese socialemedia-app TikTok is ontzettend populair onder jongeren, maar komt wel met een kanttekening. Er wordt namelijk een hoop data verzameld, waaronder uit je contactenlijst, je agenda en je locatie. Daarnaast is het zorgwekkend dat de Chinese regering mogelijk achter de schermen meekijkt. Niet voor niets werd de app voor Android en iOS door hackersgroep Anonymous al eens weggezet als Chinese spyware.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen