Skip to main content

Nederland werkt mee in 3 Large Scale Pilots Digitale Identiteit

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier grootschalige pilots. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de Large Scale Pilots de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke use cases.

De Europese Unie bereidt zich voor om in 2024 live te gaan met het eerste prototype van de European Digital Identity Wallet, waarmee alle EU-burgers digitale identiteitsreferenties kunnen opslaan, waaronder hun nationale identiteitsbewijs, rijbewijs en kwalificatie- en bankrekeninggegevens, volgens EU-bronnen. Inmiddels hebben zich vier consortia gevormd die gaan starten met grootschalige pilots. In deze pilots wordt de European Digital Identity Wallet ingezet in nationale eID-ecosystemen van de lidstaten.

Kansen voor Nederland

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven en wat kan de staatssecretaris doen om deze kansen te verzilveren? In antwoord op Kamervragen van het CDA laat staatssecretaris Van Huffelen weten dat Nederlandse partijen van plan zijn deel te nemen in drie van de vier consortia.

  • Het EUDI Wallet Consortium (EWC), richt zich op veilige e-commerce. In praktijkcases voor reizen wordt getest hoe eIDAS de veiligheid, beveiliging en het gemak van e-commerce kan garanderen voor grote aantallen Europese burgers.
  • Digital Credentials for Europe is gericht op het werken aan de use cases in verband met onderwijsreferenties en beroepskwalificaties, en sociale zekerheid, waarbij burgers volledige controle hebben over hun identiteit(en) en gegevens
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen