Skip to main content

Nederland werkt mee in 3 Large Scale Pilots Digitale Identiteit

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier grootschalige pilots. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de Large Scale Pilots de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke use cases.

De Europese Unie bereidt zich voor om in 2024 live te gaan met het eerste prototype van de European Digital Identity Wallet, waarmee alle EU-burgers digitale identiteitsreferenties kunnen opslaan, waaronder hun nationale identiteitsbewijs, rijbewijs en kwalificatie- en bankrekeninggegevens, volgens EU-bronnen. Inmiddels hebben zich vier consortia gevormd die gaan starten met grootschalige pilots. In deze pilots wordt de European Digital Identity Wallet ingezet in nationale eID-ecosystemen van de lidstaten.

Kansen voor Nederland

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven en wat kan de staatssecretaris doen om deze kansen te verzilveren? In antwoord op Kamervragen van het CDA laat staatssecretaris Van Huffelen weten dat Nederlandse partijen van plan zijn deel te nemen in drie van de vier consortia.

  • Het EUDI Wallet Consortium (EWC), richt zich op veilige e-commerce. In praktijkcases voor reizen wordt getest hoe eIDAS de veiligheid, beveiliging en het gemak van e-commerce kan garanderen voor grote aantallen Europese burgers.
  • Digital Credentials for Europe is gericht op het werken aan de use cases in verband met onderwijsreferenties en beroepskwalificaties, en sociale zekerheid, waarbij burgers volledige controle hebben over hun identiteit(en) en gegevens
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen