Nederland werkt mee in 3 Large Scale Pilots Digitale Identiteit

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier grootschalige pilots. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de Large Scale Pilots de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke use cases.

De Europese Unie bereidt zich voor om in 2024 live te gaan met het eerste prototype van de European Digital Identity Wallet, waarmee alle EU-burgers digitale identiteitsreferenties kunnen opslaan, waaronder hun nationale identiteitsbewijs, rijbewijs en kwalificatie- en bankrekeninggegevens, volgens EU-bronnen. Inmiddels hebben zich vier consortia gevormd die gaan starten met grootschalige pilots. In deze pilots wordt de European Digital Identity Wallet ingezet in nationale eID-ecosystemen van de lidstaten.

Kansen voor Nederland

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven en wat kan de staatssecretaris doen om deze kansen te verzilveren? In antwoord op Kamervragen van het CDA laat staatssecretaris Van Huffelen weten dat Nederlandse partijen van plan zijn deel te nemen in drie van de vier consortia.

  • Het EUDI Wallet Consortium (EWC), richt zich op veilige e-commerce. In praktijkcases voor reizen wordt getest hoe eIDAS de veiligheid, beveiliging en het gemak van e-commerce kan garanderen voor grote aantallen Europese burgers.
  • Digital Credentials for Europe is gericht op het werken aan de use cases in verband met onderwijsreferenties en beroepskwalificaties, en sociale zekerheid, waarbij burgers volledige controle hebben over hun identiteit(en) en gegevens
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen