Skip to main content

Reizen met OV zonder verwerking persoonsgegevens mogelijk

Nederlandse reizigers die met het openbaar vervoer, OV, de grens over willen, zijn niet verplicht om hun persoonsgegevens af te geven. Dat geldt echter niet voor iedere bestemming. Er geldt daarentegen wel een identificatieplicht voor reizigers in het openbaar vervoer.

Dat schrijven staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen en staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een reactie op schriftelijke vragen van Renske Leijten en Mahir Alkaya (beiden SP).

Anoniem reizen naar 200 bestemmingen in het buitenland

De SP ers vragen of het klopt dat het voor reizigers praktisch onmogelijk is om internationaal te reizen met het openbaar vervoer zonder dat ze verplicht zijn om hun persoonsgegevens af te geven. De bewindslieden ontkennen dit en benadrukken dat het wel degelijk mogelijk is om buiten onze landsgrenzen anoniem te reizen. Vanuit ons land zijn er zonder zo n 200 bestemmingen in Duitsland, Belgie en Luxemburg waar men naartoe kan reizen zonder persoonsgegevens af te staan. Hiervoor is een zogeheten CT-ticket nodig, die verkrijgbaar is uit de kaartautomaat of bij de reizigersbalie.

Een CT-ticket is niet voor iedere bestemming beschikbaar. De uitgevende organisatie (vaak ook de vervoerder, of een van de vervoerders) van het ticket bepaalt uiteindelijk welke type ticket voor welke herkomst-bestemming combinatie beschikbaar is, vertellen Heijnen en Van Huffelen. Internationale treinkaartjes -ook we HomePrint tickets genoemd- worden op naam gesteld. De naam van de reiziger is versleuteld in de barcode. Zo kan hij aantonen dat het betreffende kaartje van hem is als hij wordt gecontroleerd in de trein.

De bewindspersonen zeggen dat het afgeven van persoonsgegevens bij vervoer niet ongebruikelijk is. Als voorbeeld noemen ze de luchtvaart, waar maatschappijen Personal Name Records (PNR) en Advance Passenger Information (API) gegevens verzamelen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is hierbij van toepassing. Dat betekent dat er een juridische grondslag is om persoonsgegevens te verwerken en dat alleen de broodnodige informatie mag worden verzameld (dataminimalisatie).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen