Skip to main content

Reizen met OV zonder verwerking persoonsgegevens mogelijk

Nederlandse reizigers die met het openbaar vervoer, OV, de grens over willen, zijn niet verplicht om hun persoonsgegevens af te geven. Dat geldt echter niet voor iedere bestemming. Er geldt daarentegen wel een identificatieplicht voor reizigers in het openbaar vervoer.

Dat schrijven staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen en staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een reactie op schriftelijke vragen van Renske Leijten en Mahir Alkaya (beiden SP).

Anoniem reizen naar 200 bestemmingen in het buitenland

De SP ers vragen of het klopt dat het voor reizigers praktisch onmogelijk is om internationaal te reizen met het openbaar vervoer zonder dat ze verplicht zijn om hun persoonsgegevens af te geven. De bewindslieden ontkennen dit en benadrukken dat het wel degelijk mogelijk is om buiten onze landsgrenzen anoniem te reizen. Vanuit ons land zijn er zonder zo n 200 bestemmingen in Duitsland, Belgie en Luxemburg waar men naartoe kan reizen zonder persoonsgegevens af te staan. Hiervoor is een zogeheten CT-ticket nodig, die verkrijgbaar is uit de kaartautomaat of bij de reizigersbalie.

Een CT-ticket is niet voor iedere bestemming beschikbaar. De uitgevende organisatie (vaak ook de vervoerder, of een van de vervoerders) van het ticket bepaalt uiteindelijk welke type ticket voor welke herkomst-bestemming combinatie beschikbaar is, vertellen Heijnen en Van Huffelen. Internationale treinkaartjes -ook we HomePrint tickets genoemd- worden op naam gesteld. De naam van de reiziger is versleuteld in de barcode. Zo kan hij aantonen dat het betreffende kaartje van hem is als hij wordt gecontroleerd in de trein.

De bewindspersonen zeggen dat het afgeven van persoonsgegevens bij vervoer niet ongebruikelijk is. Als voorbeeld noemen ze de luchtvaart, waar maatschappijen Personal Name Records (PNR) en Advance Passenger Information (API) gegevens verzamelen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is hierbij van toepassing. Dat betekent dat er een juridische grondslag is om persoonsgegevens te verwerken en dat alleen de broodnodige informatie mag worden verzameld (dataminimalisatie).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen