Reizen met OV zonder verwerking persoonsgegevens mogelijk

Nederlandse reizigers die met het openbaar vervoer, OV, de grens over willen, zijn niet verplicht om hun persoonsgegevens af te geven. Dat geldt echter niet voor iedere bestemming. Er geldt daarentegen wel een identificatieplicht voor reizigers in het openbaar vervoer.

Dat schrijven staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen en staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen in een reactie op schriftelijke vragen van Renske Leijten en Mahir Alkaya (beiden SP).

Anoniem reizen naar 200 bestemmingen in het buitenland

De SP ers vragen of het klopt dat het voor reizigers praktisch onmogelijk is om internationaal te reizen met het openbaar vervoer zonder dat ze verplicht zijn om hun persoonsgegevens af te geven. De bewindslieden ontkennen dit en benadrukken dat het wel degelijk mogelijk is om buiten onze landsgrenzen anoniem te reizen. Vanuit ons land zijn er zonder zo n 200 bestemmingen in Duitsland, Belgie en Luxemburg waar men naartoe kan reizen zonder persoonsgegevens af te staan. Hiervoor is een zogeheten CT-ticket nodig, die verkrijgbaar is uit de kaartautomaat of bij de reizigersbalie.

Een CT-ticket is niet voor iedere bestemming beschikbaar. De uitgevende organisatie (vaak ook de vervoerder, of een van de vervoerders) van het ticket bepaalt uiteindelijk welke type ticket voor welke herkomst-bestemming combinatie beschikbaar is, vertellen Heijnen en Van Huffelen. Internationale treinkaartjes -ook we HomePrint tickets genoemd- worden op naam gesteld. De naam van de reiziger is versleuteld in de barcode. Zo kan hij aantonen dat het betreffende kaartje van hem is als hij wordt gecontroleerd in de trein.

De bewindspersonen zeggen dat het afgeven van persoonsgegevens bij vervoer niet ongebruikelijk is. Als voorbeeld noemen ze de luchtvaart, waar maatschappijen Personal Name Records (PNR) en Advance Passenger Information (API) gegevens verzamelen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is hierbij van toepassing. Dat betekent dat er een juridische grondslag is om persoonsgegevens te verwerken en dat alleen de broodnodige informatie mag worden verzameld (dataminimalisatie).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen