Skip to main content

Nog meer hacken en lekken in gemeenteland

Cybercriminelen proberen aan de lopende band in te breken bij gemeenten. De prognoses zeggen dat er nog meer gijzelhacks en datalekken komen. Wie moet de risico s gaan managen? De gemeentesecretaris.

Gemeenten zijn gewaarschuwd. Het aantal ransomware-aanvallen zal toenemen, met nog destructievere gevolgen. De gemeentelijke ICT zal langduriger ontregeld raken. Ook zullen zich steeds ernstigere softwarekwetsbaarheden voordoen, met een stijgende kans op inbraak en datalekken.

Horrorscenario

Dit horrorscenario krijgen gemeenten voorgeschoteld in het recente Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Dit onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten biedt gemeenten ondersteuning bij cyberaanvallen.

De cyberbrandweer moest vorig jaar bij zo n 300 ICT-incidenten te hulp schieten. In 2020 waren dat er 175. Ook vond de IBD in 2022 in gemeentelijke software 90 kwetsbaarheden met een verhoogde kans op misbruik, een jaar eerder 45 en in 2019 maar 24.

Kwetsbaar bij samenwerken

Ook gemeentelijke samenwerkingsverbanden zijn kwetsbaar. Een doorsnee gemeente maakt al gauw deel uit van zo n dertig samenwerkingen, vaak met speciale software. Bij uitbesteding worden informatiebeveiliging en privacy als operationele details beschouwd, constateert de IBD.

Bij een zo n samenwerkingsverband, het werkbedrijf Senzer van zeven Brabantse gemeenten in de Peel, ging het vorig jaar dan ook mis. Door cyberaanvallen waren systemen niet toegankelijk, waardoor de betaling van uitkeringen vertraging opliep.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen