De uitbreiding van de Wet op inlichtingen en veiligheidsdiensten, Wiv, is hard nodig. Dat zegt Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Critici vrezen dat aanpassing van de wet de privacy van Nederlanders in gevaar brengt.
De Tweede Kamer debatteerde gisteren over een aanpassing van de Wiv, vooral bij tegenstanders ook wel bekend als de sleepwet. Jacobs legt uit dat de wet zich alleen richt op een beperkt aantal landen die een zogenaamd offensief cyberprogramma tegen Nederland hebben, zoals Rusland en China. De wet is tegen die landen gericht ter bescherming van Nederland. Het is een beperkte aanpassing van de mogelijkheden die de inlichtingendiensten hebben, speciaal gericht op de agressiviteit van die landen.
Surveillance
Dat de uitgebreide wet gebruikt zou kunnen worden om verregaande surveillance op Nederlanders uit te voeren, is volgens hem onzin. Dat is een ongenuanceerde benadering van deze wet.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog