Datalek kost gemiddeld 3,5 miljoen Euro

Enkele maanden geleden kreeg de Amerikaanse bank Morgan Stanley een megaboete van 35 miljoen euro. De bank was onzorgvuldig geweest met de gegevens van zo n 15 miljoen klanten. De persoonlijke gegevens van deze klanten stonden op harde schijven, die plots op een veilingwebsite verschenen.

De SEC, de Securities and Exchange Commission, die gaat over dit soort zaken, melde dat Morgan Stanley al jaren niet goed omging met het vernietigen van gegevens. Zij huurden verscheidene keren een bedrijf in dat niet gespecialiseerd was in het vernietigen van de harde schijven. Daarnaast controleerde de bank deze bedrijven niet. 

Waarom vernietigen?

We werken tegenwoordig wat af op laptops, computers en andere apparaten. Al deze apparaten bevatten harde schijven. Op deze schijven bewaren we ontzettend veel informatie. Mailadressen, persoonlijke gegevens, wachtwoorden, bankgegevens: het is maar een kleine greep uit de informatie die jij als ondernemer op de harde schijven kan hebben staan. Al deze informatie is beschermd onder de AVG-wetgeving. Mocht een harde schijf, wanneer deze niet meer gebruikt wordt, niet goed vernietigd worden, kan dat zorgen voor een datalek. Alle gegevens liggen dan op straat en kunnen in theorie doorverkocht worden. Zo n lek is een grote kostenpost, want het kost een bedrijf gemiddeld 3,5 miljoen euro. 

Hoe vernietigen?

Op internet wemelt het van de tips om een harde schijf te kunnen vernietigen. Deze gaan van het boren van gaatjes, ontmantelen met een schroevendraaier, slopen met een hamer en onderdompelen in water tot het afleveren bij een autosloper want wie weet er wel raad mee. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen