Skip to main content

Datalek kost gemiddeld 3,5 miljoen Euro

Enkele maanden geleden kreeg de Amerikaanse bank Morgan Stanley een megaboete van 35 miljoen euro. De bank was onzorgvuldig geweest met de gegevens van zo n 15 miljoen klanten. De persoonlijke gegevens van deze klanten stonden op harde schijven, die plots op een veilingwebsite verschenen.

De SEC, de Securities and Exchange Commission, die gaat over dit soort zaken, melde dat Morgan Stanley al jaren niet goed omging met het vernietigen van gegevens. Zij huurden verscheidene keren een bedrijf in dat niet gespecialiseerd was in het vernietigen van de harde schijven. Daarnaast controleerde de bank deze bedrijven niet. 

Waarom vernietigen?

We werken tegenwoordig wat af op laptops, computers en andere apparaten. Al deze apparaten bevatten harde schijven. Op deze schijven bewaren we ontzettend veel informatie. Mailadressen, persoonlijke gegevens, wachtwoorden, bankgegevens: het is maar een kleine greep uit de informatie die jij als ondernemer op de harde schijven kan hebben staan. Al deze informatie is beschermd onder de AVG-wetgeving. Mocht een harde schijf, wanneer deze niet meer gebruikt wordt, niet goed vernietigd worden, kan dat zorgen voor een datalek. Alle gegevens liggen dan op straat en kunnen in theorie doorverkocht worden. Zo n lek is een grote kostenpost, want het kost een bedrijf gemiddeld 3,5 miljoen euro. 

Hoe vernietigen?

Op internet wemelt het van de tips om een harde schijf te kunnen vernietigen. Deze gaan van het boren van gaatjes, ontmantelen met een schroevendraaier, slopen met een hamer en onderdompelen in water tot het afleveren bij een autosloper want wie weet er wel raad mee. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen