Dit zijn de 4 meest voorkomende cyberaanvallen

Cybercriminaliteit kan serieuze financiele schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb bedrijven en zzp ers extra kwetsbaar zijn voor de verschillende soorten digitale aanvallen. Hoe staat het eigenlijk met cybersecurity in jouw zaak? En hoe voorkom je dat jij het volgende slachtoffer wordt van cybercrime? In dit artikel zetten de meest voorkomende cyberaanvallen op een rij en leggen we uit wat je kunt doen om ze te voorkomen.

1 Phishing mails

Met phishing proberen criminelen aan gevoelige gegevens van jou of je onderneming te komen. Vaak zijn ze op zoek naar creditcardinformatie of wachtwoorden.

Naast phishing bestaat er ook smishing. Hierbij maken de cybercriminelen gebruik van sociale media om aan gevoelige informatie te komen.

Hoe werken phishing mails?

Meestal sturen cybercriminelen een mail die van een betrouwbare afzender lijkt te komen. Denk aan financiele instellingen, de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel.

Om je aan te zetten tot (verkeerd) handelen, bevat de mail vaak een urgente boodschap waarop je nu moet reageren. Reageren kan alleen via de link in het bericht.

Wanneer je op die link klikt, word je doorgestuurd naar een echt lijkende website waar je jouw gegevens onbedoeld aan criminelen doorspeelt.

Hoe voorkom je phishing?

  • Stel altijd twee-factor authenticatie in.
  • Zorg dat jij en je medewerkers zich bewust zijn van de aanwezigheid van gevoelige informatie en de mogelijkheid van phishing.
  • Laat iedereen altijd de afzender van mails checken. Aan het mailadres kun je vaak zien wie de mail daadwerkelijk heeft gestuurd.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen