Skip to main content

Dit zijn de 4 meest voorkomende cyberaanvallen

Cybercriminaliteit kan serieuze financiele schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb bedrijven en zzp ers extra kwetsbaar zijn voor de verschillende soorten digitale aanvallen. Hoe staat het eigenlijk met cybersecurity in jouw zaak? En hoe voorkom je dat jij het volgende slachtoffer wordt van cybercrime? In dit artikel zetten de meest voorkomende cyberaanvallen op een rij en leggen we uit wat je kunt doen om ze te voorkomen.

1 Phishing mails

Met phishing proberen criminelen aan gevoelige gegevens van jou of je onderneming te komen. Vaak zijn ze op zoek naar creditcardinformatie of wachtwoorden.

Naast phishing bestaat er ook smishing. Hierbij maken de cybercriminelen gebruik van sociale media om aan gevoelige informatie te komen.

Hoe werken phishing mails?

Meestal sturen cybercriminelen een mail die van een betrouwbare afzender lijkt te komen. Denk aan financiele instellingen, de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel.

Om je aan te zetten tot (verkeerd) handelen, bevat de mail vaak een urgente boodschap waarop je nu moet reageren. Reageren kan alleen via de link in het bericht.

Wanneer je op die link klikt, word je doorgestuurd naar een echt lijkende website waar je jouw gegevens onbedoeld aan criminelen doorspeelt.

Hoe voorkom je phishing?

  • Stel altijd twee-factor authenticatie in.
  • Zorg dat jij en je medewerkers zich bewust zijn van de aanwezigheid van gevoelige informatie en de mogelijkheid van phishing.
  • Laat iedereen altijd de afzender van mails checken. Aan het mailadres kun je vaak zien wie de mail daadwerkelijk heeft gestuurd.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen