Skip to main content

Dit zijn de 4 meest voorkomende cyberaanvallen

Cybercriminaliteit kan serieuze financiele schade veroorzaken aan je onderneming. Onderzoek laat zien dat mkb bedrijven en zzp ers extra kwetsbaar zijn voor de verschillende soorten digitale aanvallen. Hoe staat het eigenlijk met cybersecurity in jouw zaak? En hoe voorkom je dat jij het volgende slachtoffer wordt van cybercrime? In dit artikel zetten de meest voorkomende cyberaanvallen op een rij en leggen we uit wat je kunt doen om ze te voorkomen.

1 Phishing mails

Met phishing proberen criminelen aan gevoelige gegevens van jou of je onderneming te komen. Vaak zijn ze op zoek naar creditcardinformatie of wachtwoorden.

Naast phishing bestaat er ook smishing. Hierbij maken de cybercriminelen gebruik van sociale media om aan gevoelige informatie te komen.

Hoe werken phishing mails?

Meestal sturen cybercriminelen een mail die van een betrouwbare afzender lijkt te komen. Denk aan financiele instellingen, de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel.

Om je aan te zetten tot (verkeerd) handelen, bevat de mail vaak een urgente boodschap waarop je nu moet reageren. Reageren kan alleen via de link in het bericht.

Wanneer je op die link klikt, word je doorgestuurd naar een echt lijkende website waar je jouw gegevens onbedoeld aan criminelen doorspeelt.

Hoe voorkom je phishing?

  • Stel altijd twee-factor authenticatie in.
  • Zorg dat jij en je medewerkers zich bewust zijn van de aanwezigheid van gevoelige informatie en de mogelijkheid van phishing.
  • Laat iedereen altijd de afzender van mails checken. Aan het mailadres kun je vaak zien wie de mail daadwerkelijk heeft gestuurd.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen