Omdat cybersecurity cruciaal is voor de bescherming van onze samenleving, heeft de Europese Unie, EU, in 2016 de Directive on Security of Network and Information Systems, NIS Directive, geintroduceerd. Hoewel deze Europese richtlijn heeft gezorgd voor meer samenhang binnen de EU op het gebied van netwerk en informatiebeveiliging, moet de cyberweerbaarheid nog verder omhoog om de samenleving te beschermen.
Met de toenemende digitalisering en grote hoeveelheid cyberaanvallen, is de NIS-richtlijn herzien en verbeterd. De NIS2 richtlijn zal dan ook een groter bereik hebben en zich richten op meer sectoren om op die manier de cyberweerbaarheid van de EU-lidstaten gelijk te trekken en vergroten.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?