Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Waarom eigenlijk?

De tijden op internet zijn veranderd. Waar men vroeger nog niet zo veel nadacht over privacy en veiligheid, gebeurt dat vandaag de dag een stuk meer. De opkomst van VPN s is dan ook een logische ontwikkeling. Helemaal nu cybercriminaliteit zwaar in opmars is.

We doen steeds meer online. Sterker, bijna alle zaken zijn tegenwoordig via pc, laptop of smartphone te regelen. Van opa en oma tot de jongste generatie, samenlevingsbreed schakelt men over naar de digitale omgeving.

Dat brengt echter wel de nodige risico s met zich mee. Risico s die je terugziet in bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers. Criminaliteit verschuift zich als het ware van fysiek naar online. Dit is een trend die we al een tijdje zien, aldus een woordvoerder van de politie.

Verschuiving

Ter illustratie: in 2021 registreerde de politie zo n 14.000 gevallen van cybercrime, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Kijk je naar 2019, dan spreken we zelfs over een toename van 300 procent.

Waar die verschuiving vandaan komt? Steeds meer mensen doen van alles online. Tel daarbij op: de coronaperiode, waarin criminelen minder kansen hadden om fysiek inbraken te plegen, iedereen was immers veel thuis, en de trend is compleet.

Criminelen slaan toe via phishingmails, Whatsapp, onveilige internetverbindingen en ga zo maar door. Op deze manier achterhalen ze gegevens, zoals wachtwoorden en dergelijke. Met alle gevolgen van dien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen