Skip to main content

Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Waarom eigenlijk?

De tijden op internet zijn veranderd. Waar men vroeger nog niet zo veel nadacht over privacy en veiligheid, gebeurt dat vandaag de dag een stuk meer. De opkomst van VPN s is dan ook een logische ontwikkeling. Helemaal nu cybercriminaliteit zwaar in opmars is.

We doen steeds meer online. Sterker, bijna alle zaken zijn tegenwoordig via pc, laptop of smartphone te regelen. Van opa en oma tot de jongste generatie, samenlevingsbreed schakelt men over naar de digitale omgeving.

Dat brengt echter wel de nodige risico s met zich mee. Risico s die je terugziet in bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers. Criminaliteit verschuift zich als het ware van fysiek naar online. Dit is een trend die we al een tijdje zien, aldus een woordvoerder van de politie.

Verschuiving

Ter illustratie: in 2021 registreerde de politie zo n 14.000 gevallen van cybercrime, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Kijk je naar 2019, dan spreken we zelfs over een toename van 300 procent.

Waar die verschuiving vandaan komt? Steeds meer mensen doen van alles online. Tel daarbij op: de coronaperiode, waarin criminelen minder kansen hadden om fysiek inbraken te plegen, iedereen was immers veel thuis, en de trend is compleet.

Criminelen slaan toe via phishingmails, Whatsapp, onveilige internetverbindingen en ga zo maar door. Op deze manier achterhalen ze gegevens, zoals wachtwoorden en dergelijke. Met alle gevolgen van dien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen