Skip to main content

Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Waarom eigenlijk?

De tijden op internet zijn veranderd. Waar men vroeger nog niet zo veel nadacht over privacy en veiligheid, gebeurt dat vandaag de dag een stuk meer. De opkomst van VPN s is dan ook een logische ontwikkeling. Helemaal nu cybercriminaliteit zwaar in opmars is.

We doen steeds meer online. Sterker, bijna alle zaken zijn tegenwoordig via pc, laptop of smartphone te regelen. Van opa en oma tot de jongste generatie, samenlevingsbreed schakelt men over naar de digitale omgeving.

Dat brengt echter wel de nodige risico s met zich mee. Risico s die je terugziet in bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers. Criminaliteit verschuift zich als het ware van fysiek naar online. Dit is een trend die we al een tijdje zien, aldus een woordvoerder van de politie.

Verschuiving

Ter illustratie: in 2021 registreerde de politie zo n 14.000 gevallen van cybercrime, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Kijk je naar 2019, dan spreken we zelfs over een toename van 300 procent.

Waar die verschuiving vandaan komt? Steeds meer mensen doen van alles online. Tel daarbij op: de coronaperiode, waarin criminelen minder kansen hadden om fysiek inbraken te plegen, iedereen was immers veel thuis, en de trend is compleet.

Criminelen slaan toe via phishingmails, Whatsapp, onveilige internetverbindingen en ga zo maar door. Op deze manier achterhalen ze gegevens, zoals wachtwoorden en dergelijke. Met alle gevolgen van dien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen