Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Waarom eigenlijk?

De tijden op internet zijn veranderd. Waar men vroeger nog niet zo veel nadacht over privacy en veiligheid, gebeurt dat vandaag de dag een stuk meer. De opkomst van VPN s is dan ook een logische ontwikkeling. Helemaal nu cybercriminaliteit zwaar in opmars is.

We doen steeds meer online. Sterker, bijna alle zaken zijn tegenwoordig via pc, laptop of smartphone te regelen. Van opa en oma tot de jongste generatie, samenlevingsbreed schakelt men over naar de digitale omgeving.

Dat brengt echter wel de nodige risico s met zich mee. Risico s die je terugziet in bijvoorbeeld de criminaliteitscijfers. Criminaliteit verschuift zich als het ware van fysiek naar online. Dit is een trend die we al een tijdje zien, aldus een woordvoerder van de politie.

Verschuiving

Ter illustratie: in 2021 registreerde de politie zo n 14.000 gevallen van cybercrime, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Kijk je naar 2019, dan spreken we zelfs over een toename van 300 procent.

Waar die verschuiving vandaan komt? Steeds meer mensen doen van alles online. Tel daarbij op: de coronaperiode, waarin criminelen minder kansen hadden om fysiek inbraken te plegen, iedereen was immers veel thuis, en de trend is compleet.

Criminelen slaan toe via phishingmails, Whatsapp, onveilige internetverbindingen en ga zo maar door. Op deze manier achterhalen ze gegevens, zoals wachtwoorden en dergelijke. Met alle gevolgen van dien.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen