Adviezen van het NCSC over open source security

Het gebruik en de ontwikkeling van open source software, OSS, kent diverse voordelen maar er kleven ook specifieke risico s en uitdagingen aan. Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, schreef daarom een advies over de security risico s van OSS en over de te nemen afwegingen en maatregelen. Het advies levert een bijdrage aan een veilig gebruik en inzet van open source software.

De belangrijkste punten op een rij

  • Een veilige inzet van OSS vraagt om een risico afweging en inzet van risicobeheersmaatregelen.
  • Het open, transparante karakter van OSS maakt niet dat het vrij is van kwetsbaarheden. Veilige OSS vraagt om professionele software ontwikkeling met behulp van moderne, geautomatiseerde ontwikkeltooling.
  • De inzet van OSS kent specifieke continuiteitrisico s. Het vraagt van OSS-gebruikers dat zij de ontwikkeling en professionaliteit van de betreffende OSS-community continu blijven volgen.
  • Zorg bij ontwikkeling en inzet van OSS dat de security governance en compliance goed geborgd zijn.
  • De specifieke security risico s die gelden bij OSS vragen om een goede, continue risico afweging. De inzetbaarheid hangt onder andere af van de professionaliteit van de betreffende OS-community, hun werkwijze en het inzetscenario voor de betreffende software.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen