Skip to main content

Adviezen van het NCSC over open source security

Het gebruik en de ontwikkeling van open source software, OSS, kent diverse voordelen maar er kleven ook specifieke risico s en uitdagingen aan. Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, schreef daarom een advies over de security risico s van OSS en over de te nemen afwegingen en maatregelen. Het advies levert een bijdrage aan een veilig gebruik en inzet van open source software.

De belangrijkste punten op een rij

  • Een veilige inzet van OSS vraagt om een risico afweging en inzet van risicobeheersmaatregelen.
  • Het open, transparante karakter van OSS maakt niet dat het vrij is van kwetsbaarheden. Veilige OSS vraagt om professionele software ontwikkeling met behulp van moderne, geautomatiseerde ontwikkeltooling.
  • De inzet van OSS kent specifieke continuiteitrisico s. Het vraagt van OSS-gebruikers dat zij de ontwikkeling en professionaliteit van de betreffende OSS-community continu blijven volgen.
  • Zorg bij ontwikkeling en inzet van OSS dat de security governance en compliance goed geborgd zijn.
  • De specifieke security risico s die gelden bij OSS vragen om een goede, continue risico afweging. De inzetbaarheid hangt onder andere af van de professionaliteit van de betreffende OS-community, hun werkwijze en het inzetscenario voor de betreffende software.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen