Politie krijgt 50.000 euro boete voor gebruik privacy schendende camera auto s

De politie krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 50.000 euro opgelegd. In de coronaperiode zijn in Rotterdam camera auto s ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico s in kaart waren gebracht. Met de rondrijdende auto s zijn gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

In het coronajaar 2020 zijn door de gemeente Rotterdam en de politie twee auto s ingezet die waren uitgerust met 360 gradencamera s. Hiermee kon gecontroleerd worden of mensen wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Zelfs bij een hogere snelheid konden de camera s scherpe beelden maken, waarop personen in detail geidentificeerd konden worden. In een meldkamer werden de verzamelde beelden bekeken, opgeslagen en eventueel doorgestuurd naar andere politielocaties.

Wet op twee manieren overtreden

In mei 2020 werd door de AP om opheldering gevraagd: dit leidde tot het stilzetten van de camera-auto s. Nadat de auto s toch weer bleken te rijden, heeft de AP een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat de politie op twee manieren de wet heeft overtreden. Dit zou door een zogenoemd data protection impact assessment (DPIA) voorkomen kunnen worden. Hierbij wordt een analyse gemaakt van de mogelijke privacyrisico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen