Skip to main content

Politie krijgt 50.000 euro boete voor gebruik privacy schendende camera auto s

De politie krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 50.000 euro opgelegd. In de coronaperiode zijn in Rotterdam camera auto s ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico s in kaart waren gebracht. Met de rondrijdende auto s zijn gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

In het coronajaar 2020 zijn door de gemeente Rotterdam en de politie twee auto s ingezet die waren uitgerust met 360 gradencamera s. Hiermee kon gecontroleerd worden of mensen wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Zelfs bij een hogere snelheid konden de camera s scherpe beelden maken, waarop personen in detail geidentificeerd konden worden. In een meldkamer werden de verzamelde beelden bekeken, opgeslagen en eventueel doorgestuurd naar andere politielocaties.

Wet op twee manieren overtreden

In mei 2020 werd door de AP om opheldering gevraagd: dit leidde tot het stilzetten van de camera-auto s. Nadat de auto s toch weer bleken te rijden, heeft de AP een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat de politie op twee manieren de wet heeft overtreden. Dit zou door een zogenoemd data protection impact assessment (DPIA) voorkomen kunnen worden. Hierbij wordt een analyse gemaakt van de mogelijke privacyrisico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen