Politie krijgt 50.000 euro boete voor gebruik privacy schendende camera auto s

De politie krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 50.000 euro opgelegd. In de coronaperiode zijn in Rotterdam camera auto s ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico s in kaart waren gebracht. Met de rondrijdende auto s zijn gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

In het coronajaar 2020 zijn door de gemeente Rotterdam en de politie twee auto s ingezet die waren uitgerust met 360 gradencamera s. Hiermee kon gecontroleerd worden of mensen wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Zelfs bij een hogere snelheid konden de camera s scherpe beelden maken, waarop personen in detail geidentificeerd konden worden. In een meldkamer werden de verzamelde beelden bekeken, opgeslagen en eventueel doorgestuurd naar andere politielocaties.

Wet op twee manieren overtreden

In mei 2020 werd door de AP om opheldering gevraagd: dit leidde tot het stilzetten van de camera-auto s. Nadat de auto s toch weer bleken te rijden, heeft de AP een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat de politie op twee manieren de wet heeft overtreden. Dit zou door een zogenoemd data protection impact assessment (DPIA) voorkomen kunnen worden. Hierbij wordt een analyse gemaakt van de mogelijke privacyrisico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen