Skip to main content

Zorgen over vergaand Europees wetsvoorstel om kindermisbruik tegen te gaan

Europese plannen om alle online communicatie te scannen op kindermisbruik leidt tot onevenredige privacyschending, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Europese commissie wil met een nieuw wetsvoorstel communicatiediensten verplichten om de communicatie van hun gebruikers te scannen op beelden van kindermisbruik. Berichten en beeldmateriaal worden daarbij bekeken en gesproken communicatie wordt beluisterd. Ook zal gescand worden op grooming, het online benaderen van kinderen met het doel ze te misbruiken. Volgens de commissie is dit nodig om kinderen online te beschermen.

Recht op briefgeheim
Hoewel de AP het vanzelfsprekend vindt dat kindermisbruik hard moet worden aangepakt, vormt het voorstel volgens het orgaan een te groot risico voor de privacy van burgers. De toezichthouder schreef een brief over zijn zorgen aan de Tweede Kamer. Het maakt iedereen bij voorbaat tot potentieel verdachte en is een onacceptabele inbreuk op het recht op briefgeheim.

De AP vreest dat het voorstel ertoe kan leiden dat communicatiediensten bij alle communicatie van alle burgers in de Europese Economische Ruimte (EER) meekijken en -luisteren. Dit raakt het recht op privacy, en in het bijzonder het recht op briefgeheim. Deze grondrechten zijn niet absoluut en mogen dus ingeperkt worden, mits dat noodzakelijk en proportioneel is. Volgens de toezichthouder voldoet het huidige voorstel niet aan deze eisen, met alle gevaren van dien. De AP vindt de voorwaarden waaronder communicatiediensten mogen scannen niet concreet genoeg en niet beperkt tot wat nodig is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen