Skip to main content

We vonden een fout die twee jaar lang geheim moest blijven om te voorkomen dat criminelen erachter kwamen

Wetenschappers gaan zelden in een streep op het doel af. Een ode aan de onverwachte ontdekkingen. Vandaag: de baanbrekende ontdekking van slecht beveiligde opslagschijven door software-expert Bernard van Gastel.

Mijn collega s en ik zaten in de koffiepauze uit nieuwsgierigheid te sleutelen aan een oude opslagschijf. Het was een zogeheten solid state drive of SSD, een veilige opslagschijf die je digitale gegevens bewaart, zoals privefoto s. Deze schijf kan je dan ook versleutelen met een wachtwoord.

Ik doe onderzoek naar energiezuinige software, dus ik was benieuwd of er ook software in die schijf zat. Dit bleek zo te zijn, er zat een volledig computertje in verstopt. Na die werkdag fietste ik samen met een collega naar huis en bespraken we onze zorgen over een mogelijke ontwerpfout in de software van de schijf. Eenmaal thuis aangekomen konden we binnen anderhalf uur inbreken in de schijf door het wachtwoord te omzeilen.

Binnen twee maanden konden we inbreken bij tweederde van alle opslagschijven, onder andere van het merk Samsung. En dat terwijl instanties, waaronder universiteiten, die SSD s toen aan hun medewerkers uitdeelden met de boodschap: zet je privacygevoelige data op deze veilige schijf. We ontdekten bovendien een samenhangend probleem, waarbij Windows zijn eigen beveiliging uitschakelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen