We vonden een fout die twee jaar lang geheim moest blijven om te voorkomen dat criminelen erachter kwamen

Wetenschappers gaan zelden in een streep op het doel af. Een ode aan de onverwachte ontdekkingen. Vandaag: de baanbrekende ontdekking van slecht beveiligde opslagschijven door software-expert Bernard van Gastel.

Mijn collega s en ik zaten in de koffiepauze uit nieuwsgierigheid te sleutelen aan een oude opslagschijf. Het was een zogeheten solid state drive of SSD, een veilige opslagschijf die je digitale gegevens bewaart, zoals privefoto s. Deze schijf kan je dan ook versleutelen met een wachtwoord.

Ik doe onderzoek naar energiezuinige software, dus ik was benieuwd of er ook software in die schijf zat. Dit bleek zo te zijn, er zat een volledig computertje in verstopt. Na die werkdag fietste ik samen met een collega naar huis en bespraken we onze zorgen over een mogelijke ontwerpfout in de software van de schijf. Eenmaal thuis aangekomen konden we binnen anderhalf uur inbreken in de schijf door het wachtwoord te omzeilen.

Binnen twee maanden konden we inbreken bij tweederde van alle opslagschijven, onder andere van het merk Samsung. En dat terwijl instanties, waaronder universiteiten, die SSD s toen aan hun medewerkers uitdeelden met de boodschap: zet je privacygevoelige data op deze veilige schijf. We ontdekten bovendien een samenhangend probleem, waarbij Windows zijn eigen beveiliging uitschakelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen