Skip to main content

Europees Parlement publiceert wet die bedrijfsleven strenge securityeisen oplegt

Het Europees Parlement heeft de tekst gepubliceerd van de NIS2 richtlijn. Die wet wordt over drie weken actief en verplicht Europese bedrijven die als vitale infrastructuur worden aangemerkt om bepaalde beveiligingsmaatregelen door te voeren.

Het Europees Parlement nam de richtlijn in november al aan, maar nu de definitieve tekst van de wet online staat, kan die over twintig dagen in werking treden. De NIS2-richtlijn is een verbeterde variant van de NIS-richtlijn uit 2016. Dat was de eerste Europabrede cybersecuritystrategie, maar de richtlijn is anno 2022 achterhaald, onder andere door ontwikkelingen tijdens de coronacrisis.

NIS staat voor Network and information security. De NIS-richtlijnen regelen welke bedrijven aan welke verplichte security-eisen moeten voldoen. Mede op basis van die NIS-eisen is in Nederland de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen opgezet. De wet en de richtlijn schrijven voor wanneer een bedrijf tot vitale infrastructuur wordt benoemd. Zulke vitale bedrijven moeten aan strenge beveiligingseisen voldoen en worden daar ook door het Nationaal Cyber Security Centrum op gecontroleerd en erbij geholpen.

Die regels stonden al opgenomen in de eerste NIS-richtlijn, maar die was achterhaald. De NIS2-richtlijn verbetert de wet op een paar punten. Zo komen er meer categorieen bij waar een bedrijf onder kan vallen. Onder de nieuwe verordening kunnen ook telecomnetwerken en andere communicatiediensten tot vitale infrastructuur worden geclassificeerd, maar ook bepaalde sociale netwerken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen