Skip to main content

Europees Parlement publiceert wet die bedrijfsleven strenge securityeisen oplegt

Het Europees Parlement heeft de tekst gepubliceerd van de NIS2 richtlijn. Die wet wordt over drie weken actief en verplicht Europese bedrijven die als vitale infrastructuur worden aangemerkt om bepaalde beveiligingsmaatregelen door te voeren.

Het Europees Parlement nam de richtlijn in november al aan, maar nu de definitieve tekst van de wet online staat, kan die over twintig dagen in werking treden. De NIS2-richtlijn is een verbeterde variant van de NIS-richtlijn uit 2016. Dat was de eerste Europabrede cybersecuritystrategie, maar de richtlijn is anno 2022 achterhaald, onder andere door ontwikkelingen tijdens de coronacrisis.

NIS staat voor Network and information security. De NIS-richtlijnen regelen welke bedrijven aan welke verplichte security-eisen moeten voldoen. Mede op basis van die NIS-eisen is in Nederland de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen opgezet. De wet en de richtlijn schrijven voor wanneer een bedrijf tot vitale infrastructuur wordt benoemd. Zulke vitale bedrijven moeten aan strenge beveiligingseisen voldoen en worden daar ook door het Nationaal Cyber Security Centrum op gecontroleerd en erbij geholpen.

Die regels stonden al opgenomen in de eerste NIS-richtlijn, maar die was achterhaald. De NIS2-richtlijn verbetert de wet op een paar punten. Zo komen er meer categorieen bij waar een bedrijf onder kan vallen. Onder de nieuwe verordening kunnen ook telecomnetwerken en andere communicatiediensten tot vitale infrastructuur worden geclassificeerd, maar ook bepaalde sociale netwerken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen