Europees Parlement publiceert wet die bedrijfsleven strenge securityeisen oplegt

Het Europees Parlement heeft de tekst gepubliceerd van de NIS2 richtlijn. Die wet wordt over drie weken actief en verplicht Europese bedrijven die als vitale infrastructuur worden aangemerkt om bepaalde beveiligingsmaatregelen door te voeren.

Het Europees Parlement nam de richtlijn in november al aan, maar nu de definitieve tekst van de wet online staat, kan die over twintig dagen in werking treden. De NIS2-richtlijn is een verbeterde variant van de NIS-richtlijn uit 2016. Dat was de eerste Europabrede cybersecuritystrategie, maar de richtlijn is anno 2022 achterhaald, onder andere door ontwikkelingen tijdens de coronacrisis.

NIS staat voor Network and information security. De NIS-richtlijnen regelen welke bedrijven aan welke verplichte security-eisen moeten voldoen. Mede op basis van die NIS-eisen is in Nederland de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen opgezet. De wet en de richtlijn schrijven voor wanneer een bedrijf tot vitale infrastructuur wordt benoemd. Zulke vitale bedrijven moeten aan strenge beveiligingseisen voldoen en worden daar ook door het Nationaal Cyber Security Centrum op gecontroleerd en erbij geholpen.

Die regels stonden al opgenomen in de eerste NIS-richtlijn, maar die was achterhaald. De NIS2-richtlijn verbetert de wet op een paar punten. Zo komen er meer categorieen bij waar een bedrijf onder kan vallen. Onder de nieuwe verordening kunnen ook telecomnetwerken en andere communicatiediensten tot vitale infrastructuur worden geclassificeerd, maar ook bepaalde sociale netwerken. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen